Kanta-Häme

Kaikkein parasta oli koko matka

Kiipulan ammattiopistossa opiskeleva Tiia Virtanen osallistui Abilympics-ammattitaitokilpailuihin Ranskan Bordeaux´ssa.

Virtasen lisäksi lähes viisisataa muuta kilpailijaa 35 maasta oli paikalla ottamassa mittaa toistensa taidoista erityistä tukea tarvitsevien maailmankisoissa. Joka neljäs vuosi järjestettävät kilpailut toteutettiin nyt yhdeksännen kerran.

Mikä oli kilpailulajisi Abilympicsissa, Tiia Virtanen?

– Englanniksi waste reuse, me suomensimme sen kierrätysmuotoiluksi. Tehtäväni oli näyteikkunaan tulevan viinipullotelineen toteutus annetusta materiaalista. Opiskelen Kiipulassa käsi- ja taideteollisuusalaa, joten laji oli lähellä koulutustani.

Mistä innostus kilpailuihin?

– Olen aiemmin osallistunut Taitaja plus -kilpailuihin. Jännitys ja tekeminen koukuttaa. Kiipulassa minulle tarjottiin tätä mahdollisuutta ja tartuin siihen. Ei kaduta, päinvastoin.

Miten valmistauduit kilpailuun?

– Tiesimme etukäteen pääpiirteet kilpailutehtävästä. Sain Kiipulassa henkilökohtaista valmennusta ja harjoittelimme myös koko ryhmän kanssa. Suomen maajoukkueella – yhdeksän opiskelijaa – oli kaksi yhteistä leiriä. Sitten oli matkalle lähtötilaisuus Säätytalolla.

Kilpailut kestivät kaksi päivää. Kerro jotain suorituksestasi.

– Oli jännää työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä. Kilpailijoita oli monesta maasta, heistä osa jo vuosia töissä olleita konkareita. Varsinkin korealaiset, japanilaiset ja muut Aasiasta tulevat suhtautuvat kisoihin aivan tosissaan.

Mitaleja ei Suomelle tällä kertaa ropissut, mutta jokainen teki parhaansa. Millä mielellä itse olet kisoista kokonaisuutena?

– Parasta oli itse matka ja kaupunki. Käytiin joukkuekaverin kanssa shoppailemassa ja katsastamassa nähtävyyksiä. Matka oli minulle ensimmäinen kunnon ulkomaanmatka ja koko reissu oli ihan valtava kokemus. HÄSA

Kirjoittaja on Kiipulan ammattiopiston kehitysjohtaja.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic