Kanta-Häme

Kaikki alkoi höyhenistä

Joutsen Finlandin toimitusjohtaja Eero Kotkasaari on juuri palannut poikansa Matias Kotkasaaren kanssa Etelä-Koreasta ja Japanista. Maat ovat Joutsen Finlandin tärkeimpiä vientimarkkinoita Venäjän, Ruotsin ja Baltian sekä Taiwanin ohella.

Eero Kotkasaarelle Japani on jo tuttu vientikumppani, sillä hän on käynyt maassa 90 kertaa sitten 1980-luvun alun. Yrittäjä tietää hyvin, että Kaukoidässä arvostetaan sitä, että isä ja poika ovat yhteisellä asialla.

Untuvatuotteita tekevän tehtaan tärkein tuote on untuvatakki, mutta peitteet ovat hyvä kakkonen. Puolet tuotannosta menee vientiin.

– Jos jossakin on kaupan haju, lähdemme heti liikkeelle. Ei kukaan tule hakemaan tuotteitamme Riihimäeltä. Yrittäjä ei saa antaa periksi, Kotkasaari korostaa.

Synkistely ei mahdu Kotkasaaren maailmaan edes nyt, kun Suomi elää vaikeita aikoja.

– Firmalla menee välillä hyvin, mutta sitten taas vähän aikaa huonosti. Se kuuluu asiaan. Onneksi tanskalaiset eivät masennu. Ilo palaa takaisin vain tekemällä, Kotkasaari sanoo.

Joutsen Finlandin tarina alkoi 1930-luvulla, kun Eero Kotkasaaren tanskalainen isoisä näki suomalaisen vaimonsa, Saiman, pesevän höyheniä saunan padassa Kärkölässä.

Lopulta tanskalainen Marius Pedersen perusti silloisen Suomen Höyhenen vuonna 1936 harrastuksekseen. Ensimmäisiksi tuotteiksi Pedersen ompeli peitteitä, joissa oli täytteenä esimerkiksi kanan höyheniä.

Leipätyökseen Marius Pedersen oli Valtion Margariinitehtaan johtaja, joka piti ihmisistä niin paljon, että järjesti työntekijöilleen jopa työpaikkaruokailun.

– Pedersen tuli Suomeen Tanskasta vuonna 1912. Matka kesti viisi päivää, eikä hän ollut koko reissun aikana varma, onko matkalla Åboon vai Turkuun. Lopulta hän päätyi Helsinkiin, Kotkasaari virnistää.

Suomen Höyhenen alkuvuosina höyheniä tuotettiin muun muassa Tanskasta. Kanan höyhenistä luovuttiin kokonaan 1980-luvulla.

Joutsen Finland perustettiin Helsinkiin, mutta vuonna 1954 se muutti puhtaan ja pehmeän veden perässä Riihimäelle. Pehmeästä pohjavedestä Eero Kotkasaari on niin ylpeä, että sitä tarjotaan aina vieraille. Se on jotakin, jota kilpailijoilla ei ole.

– Sitä minä ensimmäiseksi presidentti Tarja Halosellekin annoin, kun hän poikkesi Joutsenessa maakuntamatkallaan.

Puhtaasta vedestä on hyötyä höyhenten pesussa. Likaa ja pölyä on untuvissa ennen pesua noin 10 prosenttia painosta.

– On katsottava aina eteenpäin. On ihan turha muistella vanhoja hyviä aikoja, kun sellaisia ei ole ollut koskaan.

Joutsenessa on ollut aina oma ajanlaskunsa. Marius Pedersen jäi eläkkeelle vasta 89-vuotiaana, kun polvet pettivät. Eero Kotkasaaren äiti Elma Kotkasaari lopetti työnteon vasta 90-vuotiaana, mutta valittaa nyt 96-vuotiaana pitkästymistään.

Eero Kotkasaaresta tuli toimitusjohtaja 29-vuotiaana vuonna 1979, eikä hän ole suonut 66-vuotiaana montaakaan ajatusta eläkkeelle jäämiseen. Kotkasaari lunasti yrityksen osakkeet vasta muutama vuosi sitten.

– Eero, mitä aiot tehdä, tee se ennen kuin sinä täytät kahdeksankymmentä, isoisä neuvoi aikoinaan. Olen ajatellut seurata neuvoa, Kotkasaari nauraa.

Vapaapäiviä ei Eero Kotkasaari pidä ja vaikeaa se olisikin, sillä hän asuu aivan Joutsen Finlandin vieressä. Lomat hän kuitenkin pitää, sillä opettihan Marius Pedersenkin jo aikoinaan, että itseään saa syyttää, jos tekee liikaa töitä.

– Silloin, kun pitää tehdä töitä, tehdään töitä. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020