Kanta-Häme

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Erilaisuus. Se nousee esille Hämeenlinnan taidemuseon lauantaina avattavassa Viggo Wallensköldin Variaatioita-näyttelyssä.

Wallensköld on käsitellyt töissään samoja teemoja vuosia. Erilaisuuden lisäksi ristiriitaisuus, yksinäisyys ja ihmisen identiteetti ovat maalauksissa vahvasti läsnä.

Töitä yhdistää samojen teemojen lisäksi fiktiivisyys. Kaikki henkilöt, tilat ja maisemat ovat Wallensköldin omasta päästä, eikä hän käytä malleja.

– Kuvaan mielelläni katseen kohteita. Niissä voi nähdä ristiriidan siihen, mitä pidämme normaalina. Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Monissa maalauksissa nainen on objekti. Wallensköld haluaa näyttää myös toisen puolen, avuttomuuden.

– Käsittelen kauneutta, vaikka hahmot ovat jotain muuta. Haluan luoda kuvaan voiman ja rauhan, mutta myös sommittelu ja graafisuus on minulle tärkeää.

Tuoreita töitä

Variaatioita-näyttelyssä on esillä taiteilijan henkilöaiheita vuosilta 2008–2014 sekä Venäjän vallankumoukseen liittyviä teoksia vuodelta 2011. Lisäksi on Sienitieteilijä-kirjan kuvitus.

Taidemuseossa on paljon töitä, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa. Muutama teos on niin tuore, ettei öljyväri ole vielä täysin kuivunut.

Wallensköld piirtää paljon. Usein jatkojalostettavat kuva-aiheet tulevat alitajunnasta visuaalisina elämyksinä.

Wallensköld kuvaileekin, että intensiteetti on hänellä tärkeää. Samoja aiheita hän käsittelee paitsi piirtämällä myös kirjoittamalla. Hän onkin sanonut, että maalaukset ovat osia tarinoista, joita hän kertoo itselleen.

– Maalauksissa pitää olla monitulkintaisuutta, jotta kiinnostavuus säilyy.

Taidemaalari lähtee kevääksi työskentelemään taiteilijaresidenssiin Pariisiin. Hän aikoo paitsi maalata akryyleillä myös kävellä ja vierailla Louvressa melkein joka päivä.

– Käyn katsomassa vanhaa taidetta. Se on ihanaa. (HäSa)

Variaatioita-näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa 4.5. saakka. Viggo Wallensköld opastaa näyttelyssään keskiviikkona 26. helmikuuta kello 18.

Päivän lehti

4.6.2020