Kanta-Häme

Kaikki eivät rentoudu edes nukkuessaan

Tekmen palveluesimies Tiina Pollari yllättyi saadessaan tietää, ettei hän palaudukaan työstressistä nukkuessaan.

– Heräilin yöllä murehtimaan työasioita. Firstbeat sai minut miettimään, mitä voisin tehdä toisin. Nyt tiedän, että minun pitäisi yrittää järjestää rentoutushetkiä työpäivän aikana, Pollari pohtii.

Useimmille Firstbeat-hyvinvointianalyysi on sysäys elämänmuutokseen. Mittaus kertoo totuuden siitä, missä mennään ja mitä asioiden muuttamiseksi pitäisi tehdä.

– Meillä oli sykemittarit kolme päivää joulukuussa. Haluaisin kokeilla mittaria vielä myöhemminkin, mutta vähän pidemmän aikaa, Tiina Pollari miettii.

Tekmen parikymmentä esimiestä kokeili Firstbeatin hyvinvointianalyysia Työsykkeen pilotissa. Tulokset vaihtelivat. Osalla stressi oli hyvää ja siitä palauduttiin, mutta jotkut elivät jatkuvassa stressissä. Heille edes nukkuminen ei tuonut kaivattua lepoa, vaan työuupumus oli lähellä.

– Mittausten jälkeen muutama esimies kutsuttiin vastaanotolle tarkastukseen, työterveysasema Työsykkeen palvelukoordinaattori Susanna Kallio ja johtava työterveyshoitaja Pia Raukola sanovat.

Kohta 14 vuotta sitten perustetun Firstbeatin taustalla on vuosien monitieteellinen tutkimus Jyväskylässä toimivassa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa (KIHU).

Sydämen sykevälianalyysi tunnistaa sydämen toiminnasta kehon stressitilan ja palautumisen. Analyysista saatua tietoa käytetään stressin ja palautumisen seurannassa, kuntoilussa ja huippu-urheilijan kilpailukyvyn parantamisessa.

– Toivon, että mittaukset saisivat ihmiset kiinnostumaan omasta voinnistaan. On mahdollista, että Firstbeatin avulla voisimme vähentää terveydenhuollon kuluja. Mittarilla ei voida kenenkään terveyttä parantaa, mutta asennetta kylläkin. Teknologia voisi lyhentää jonoja, psykologian tohtori ja Firstbeat Technologiesin toimitusjohtaja Joni Kettunen kertoo.

Kun Firstbeatia lähdettiin kehittelemään oli jo olemassa sykemittareita, mutta varsinainen terveysteknologia oli alkutekijöissään. Kettusen mukaan terveysteknologia on vieläkin lapsenkengissä, mutta kehittyy kovaa vauhtia.

Firstbeat on laajentanut toimintaansa jo 40 maahan ennen kaikkea urheilussa.

– Suomeen luotetaan teknologian osaajana. Tämä ala on todella globaali, Kettunen sanoo.

Viime vuodet analyysi on kasvattanut suosiotaan myös työhyvinvoinnissa ja sitä käytetään Hämeenlinnan seudullakin monilla työterveysasemilla ja esimerkiksi Kiipulan kuntoutuskeskuksessa.

Työsykkeen palvelukoordinaattori Susanna Kallio sanoo, ettei uni riitä palauttamaan päivän stressistä. Hänelle tehty sykevälianalyysi sai hänet tekemään työterveysasemalle rentoutustilan.

– On työntekijästä itsestään kiinni, haluaako hän rentoutua pari kertaa työpäivän aikana. Minä käyn tässä huoneessa syömässä silloin tällöin evääni. Rentoutunut työntekijä on tehokas työntekijä, Susanna Kallio sanoo.

Joni Kettunen muistuttaa, että iltaisin kannattaa suosia rauhallista kävelyä, ei hikiliikuntaa. Tietokoneen käyttö pitäisi lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

– Työstressistä palautuminen voi viedä aikaa kolmekin tuntia. Tuo aika on turhan usein pois hyvästä unesta, Susanna Kallio sanoo.

Sykevälimittarit tulevat Työsykkeessä ahkeraan käyttöön vielä kevään kuluessa samaan aikaan, kun työterveys ottaa käyttöön eSykkeen, joka on eOmahoidon vastine.

Päivän lehti

13.8.2020