Kanta-Häme

Kaikki Hämeenlinnasta 20 minuutissa

Jos haluaa opiskella yhdellä silmäyksellä Hämeenlinnan kaupungin koko historian, kannattaa kiivetä Hämeen linnan kolmanteen kerrokseen.

Siellä esitetään Hämeenlinnan juhlavuoden multivisiota, jossa kaupungin 375-vuotinen historia on puristettu 20 minuuttiin.

Koko komeus heijastetaan valtavan suurelle valkokankaalle, jonka ääreen voi asettua viihtymään kuin elokuvissa.

– Kesto on sen verran lyhyt, että toivottavasti satunnainen kävijäkin intoutuu katselemaan tätä. Riittävän pitkä kuitenkin niillekin, jotka tulevat varta vasten paikalle, Historiallisen museon amanuenssi Antti Krapu laskeskelee.

Nostalgista …tykitystä

Valokuvien ja äänitehosteiden varaan rakennetun esityksen nimenä on HML375-multivisio. Se viittaa ennen tietokoneaikaa tehtyihin diaesityksiin, joissa valokuvia näytettiin useilla projektoreilla ja maustettiin ääniraidalla.

Nyt samanlaiseen lopputulokseen on pyritty modernilla tekniikalla ja kahden datatykin yhtäaikaisella tykityksellä.

Teknisestä toteutuksesta vastaa vuonna 2009 taiteen valtionpalkinnollakin palkittu valosuunnittelija ja teatteritaiteen maisteri Kimmo Karjunen.

Esitykseen on valittu valokuvia ja kaitafilmipätkiä Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmista. Lisäksi aineistoa on eri arkistoista ja museoista sekä Suomesta että Ruotsista.

– Yleensä näyttelyt pyritään rakentamaan siitä materiaalista, mitä on käytettävissä. Nyt oli sen verran tärkeä aihe, että aineistoa hankittiin muualtakin, Krapu sanoo.

Kaitafilmit …HD-tallenteiksi

Esimerkiksi Hämeenlinnan Tarmon jääkiekon mestaruusjoukkueen kuva vuodelta 1949 on saatu jääkiekkomuseosta Tampereen Vapriikista. Irwinin keikkafilmi 1960-luvulta on Ylen Elävästä arkistosta ja kuva Hämeenlinnan kaupungin perustajasta, kenraalikuvernööri Pietari Brahesta Helsingin yliopistomuseosta.

Multivisioon on päätynyt myös pari välähdystä hämeenlinnalaisen valokuvaajan Arvo Granholmin kaitafilmeiltä. Niitä oli museon kokoelmissa valokuvien ohessa kaikkiaan noin puolen tunnin verran.

– Granholmin filmit digitoitiin nyt uudelleen HD-tasoista esitystä varten. Oli ihan viimeiset hetket tehdä se työ, Antti Krapu kertoo.

Granholmin kaitafilmille tallentui 1960-luvulla muun muassa Hämeenlinnan moottoritien rakennustyö samoilla paikoilla, johon nyt kohoaa kauppakeskus Goodman. Toisessa välähdyksessä hämeenlinnalaisnuoriso joraa Hämeenkaaressa. Mahdollisesti filmivälähdyksiä nähdään vielä myöhemmin lisää museon muissa näyttelyissä.

Tutkija tiivisti …sanomansa

Multivision käsikirjoituksesta vastaa filosofian tohtori Ilkka Teerijoki, joka on juuri saanut valmiiksi Hämeenlinnan kaupungin historia -teoksen viimeisimmän osan.

– Jo kirjaan sai tiivistää ja karsia paljon, mutta tässä 20 minuutissa se vasta olikin tiivistäminen, hän hymyilee.

Teerijoki lähti siitä, että hän jakoi Hämeenlinnan 375 vuotta vuosikymmeniin. Periaatteessa jokainen kymmenluku on yhtä tärkeä – ainakin niille, jotka ovat eläneet tuolloin.

Valitettavasti 1600-luvusta tai 1700-luvusta ei tiedetä paljon, eikä sieltä ole sanottavasti kuvamateriaalia.

– Ajatuksena on ollut toisaalta kattavuus, toisaalta arkielämän välähdysten tarjoaminen, hän kertoo.

Ihmisten elämä on Teerijoen mielestä aina kiinnostavaa, ja sitä hän on halunnut tuoda esiin multivisiossa.

– Miten on pärjäilty eri aikoina näillä samoilla jalansijoilla.

Uusia mullistavia avauksia tai näkökulmia hän ei ole edes yrittänyt tuoda esiin 20 minuutin tiivistelmässä. Pääasia, että esityksen nähtyään katsoja tietäisi perusteet Hämeenlinnan historiasta. (HäSa)