Kanta-Häme

Kaikki maan aluehallintovirastot voisi yhdistää

Nyt on meneillään uudistushanke Virsu. Sen lähtee toteamuksesta, että valtionhallinto on edelleen toiminnallisesti ja rakenteellisesti hajautunutta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Anneli Taina kertoo, että hankkeessa on kehitelty neljä erilaista vaihtoehtoa, joista yksi merkitsisi avien ja elyjen yhdistämistä eli tavallaan paluuta lääninhallituksen tapaisen organisaatioon.

Etelä-Suomen avi ja Taina ovat lausunnossaan kannattaneet vaihtoehtoa, jossa maassa olisi vain yksi avi.

– Avit ovat nyt kovin erikokoisia.

Etelä-Suomen avin alueella asuu yli 2,2 miljoonaa ihmistä, Länsi- ja Sisä-Suomen alueella 1,2 miljoonaa ja muut kolme ovat asukasluvultaan huomattavasti pienempiä.

– On tosin todettava, etteivät muut ylijohtajat ja avit ole olleet tämän vaihtoehdon kannalla.

Hallinto yhdistyy

Joulukuun puolivälin maissa Anneli Taina teki viimeisen työpäivänsä avin Hämeenlinnan toimipisteessä.

Jäljellä oli kuitenkin vielä työpäiviä Helsingissä, jossa muun muassa haastellaan aluehallintovirastoille suunnitellun yhteisen hallinnon johtoon hakeneita ehdokkaita. Hallinnon pääpaikka tulee Hämeenlinnaan.

– Minulla on vähän huono omatunto, kun jään eläkkeelle näin työkuntoisena. Pitkät työmatkat alkoivat kuitenkin rasittaa.

Anneli Taina laskee matkustaneensa Tampereelta töihin Helsinkiin tai vähintäänkin Hämeenlinnaan 23 vuoden ajan.

Kansanedustajan työn ja ministeripestien jälkeen hän aloitti Etelä-Suomen maaherrana vuonna 2004.

Kokemusta aluehallinnon muutoksista on karttunut, sillä vuonna 2010 lääninhallituksesta tuli aluehallintovirasto ja Tainasta sen ylijohtaja.

Läänillä oli statusta

Hän arvioi, että viraston johtaminen sinänsä on samanlaista johtipa lääninhallitusta tai avia.

– Maaherralla ja lääninhallituksella oli ehkä vahvempi status kuin avilla. Valtio oli ikään kuin enemmän läsnä. Maaherralle kuului myös erilaisia edustustehtäviä enemmän. Jos esimerkiksi ei saatu ministeriä puhujaksi, pyydettiin maaherraa.

Avit perustettiin viitisen vuotta sitten ja niiden rinnalle elinkeino- liikenne ja ympäristökeskukset (ely).

– Hallinnon ja asiakkaidemme näkökulmasta jako on selkeä. Avit toimivat lupa- ja valvontaviranomaisina. Saattaa kuitenkin olla, että tavallisille kansalaisille jako on edelleen hieman hämärä.

Uran kohokohta

Aika puolustusministerinä oli Tainan mielestä poliittisen uran mielenkiintoisinta. Se merkitsi keskittymistä uuteen aihealueeseen, sillä siihen asti hän oli profiloitunut eduskunnassa sosiaali- ja terveysasioissa.

– Kuitenkin Elisabeth Rehnin ja minun kausinani puolustushallinto uudistui huomattavasti. Jos se olisi ollut etukäteen tiedossa, ehkäpä puolustusministerin posti olisi kiinnostanut enemmän miehiäkin.

Avin ylijohtajana Anneli Taina avaa alueelliset maanpuolustuskurssit.

– Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut todella paljon vuodessa. Nykyinen tilanne on kyllä tullut yllätyksenä. On ymmärrettävää, että tästä puhutaan päivittäin. Kansalaisia huolestuttaa. (HäSa)