Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaikki ravintolat eivät pysty avaamaan oviaan – Kassat tyhjiä ja laskut rästissä

Maksuhäiriöt ja -viiveet kielivät suurista vaikeuksista.
Ravintola ei voi avata oviaan, jos se ei enää saa myytävää.

Kaikki ravintolat eivät voi avata oviaan maanantaina, koska niiden talous ei kestä sitä. Kaikki eivät ole selvinneet laskuistaan jatkaakseen toimintaansa.

Useat hämeenlinnalaiset ravintolayhtiöt ovat saaneet maksuhäiriöitä sen jälkeen, kun ravintolat pakotettiin sulkemaan ovensa maaliskuussa. Ainakin kaksi riihimäkeläistä ravintolayhtiötä on niin ikään saanut maksuhäiriöitä.

Maksuhäiriöt ovat tavallistakin vakavampia, jos ravintolayhtiöltä hakee rahojaan sen avainkumppani, esimerkiksi panimoyhtiö.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi myöntää, että kaikki ravintolat eivät voi jatkaa liiketoimintaansa, koska ne ovat joutuneet niin pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin.

– Johtopäätös on aivan oikea. Ravintolat on jouduttu kohta kaksi ja puoli kuukautta pitämään kiinni, eikä kassaan ole tullut mitään.

– Kassat ovat tyhjät, mutta kuluja on saattanut tulla koko ajan. Vei aikaa ennen kuin kuluja pystyttiin edes sopeuttamaan tilanteeseen, Lappi sanoo.

Laskuja rästissä

Suomen Asiakastiedon analyysi ravintolayritysten maksukäytöksestä kertoo karua kieltä alan yritysten vaikeuksien kärjistymisestä. Asiakastiedon mukaan alan yritykset maksoivat huhtikuussa laskunsa yhdeksässä päivässä. Toukokuussa laskut menivät maksuun 61 päivässä.

– Ravintolayhtiöiden tilanne on yhä kriittinen, Lappi sanoo.

Hän muistuttaa, että yritysten ja yrittäjien lisäksi alan työntekijät ovat tiukilla.

– Työttömyyskassat ovat ruuhkautuneet eivätkä työntekijät ole saaneet edes työttömyyskorvauksia. Ravintolat eivät pysty ottamaan takaisin töihin kaikkia työntekijöitä.

– Työntekijöitä joudutaan yhä myös irtisanomaan.

Ala tyytymätön rajoituksiin

Ravintola-ala on tyytymätön rajoituksiin, joita ravintoloille on määrätty. Mara vaati, että ravintoloissa sallitaan 75 prosentin täyttöaste viimeistään kesäkuun puolivälissä. Puffet-kieltoa ei olisi haluttu.

– Useiden ravintoloiden on edullisempaa pitää ovensa edelleen suljettuna kuin avata ne, Lappi kertoo.

Julkisesti vaadittiin paljon ravintolarajoitusten jatkamista vain alueellisina. Suurella osalla maakuntia ei ole viime aikoina ilmaantunut uusia koronatartuntoja. Mara ei ole kuitenkaan lämmennyt maakuntakohtaisille säännöille.

Lappi kuitenkin iloitsee kyselystä, jonka mukaan suomalaiset aikovat nyt käyttää ravintoloita. Erityisen ilahtunut hän on, että palveluiden suurkäyttäjät 35–49 -vuotiaat aikovat nauttia ravintolapalveluista kesällä.

– Tämä luo hyvän pohjan ravintoloiden avaamiselle ja lomautettujen työntekijöiden kutsumiselle takaisin töihin. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020