Kanta-Häme

Kaikki vesiasiat MMM:lle?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei ole valmis antamaan tehtäviä ministeriöstään muualle, päinvastoin. Hän siirtäisi osan ympäristöministeriön, Suomen ympäristökeskuksen sekä THL:n tehtävistä maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen.

– Kaikki, mikä liittyy jollain lailla veteen, kuuluu meille. Siinä mielessä jätevesiasiat voisi siirtää luontevasti pois ympäristöministeriöstä, Koskinen sanoo.

Lisäksi hän keskittäisi kaiken valtion tutkimuslaitoksissa tehtävän luonnonvaroihin liittyvän tutkimuksen vuonna 2015 aloittavaan luonnonvaratutkimuskeskukseen. Keskus korvaa nykyiset Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen, Metsäntutkimuslaitoksen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen.

– Voi olla, että muissakin tutkimuslaitoksissa on jotain sellaista, mitä voisi keskittää sinne. Tiedän esimerkiksi, että THL:ssä on juomaveteen liittyvää tutkimusta ja Sykkeessä on joitakin sellaisia aloja, jotka luontevasti kuuluisivat luonnonvaratutkimuskeskukseen, Koskinen pohtii.

”Aiheetonta”

Koskisen ulostulo on hänen vastavetonsa viime viikkoina käytyyn keskusteluun maa- ja metsätalousministeriön roolista.

Äänessä on ollut muun muassa ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.), joka on vaatinut kalastusasioiden siirtämistä pois Koskisen johtamasta ministeriöstä. Niinistön mukaan ministeriö ei ole täysin noudattanut hallitusohjelman linjauksia esimerkiksi vaelluskalakantojen elvyttämisestä.

Koskinen pitää kritiikkiä aiheettomana. Hänen mukaansa vaelluskala-asiassa on tehty paljon.

– Kalatiestrategiaa toteutetaan sitä mukaa kuin siihen on rahaa. Torniojoen lohenkalastukseen on neuvoteltu ruotsalaisten kanssa yhteistä aloitusaikaa. Itämerellä on kielletty ajosiimakalastus ja lohistrategiatyöryhmältä on tulossa esityksiä, Koskinen luettelee muutamia esimerkkejä.

Hän muistuttaa, että kalastus on ollut suomalaisessa politiikassa perinteisesti vaikea ja tunteita herättävä aihe.

– Esimerkiksi Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) asetti aikanaan kalastuslain uudistusta valmistelleen työryhmän, joka istui kolme vuotta, eikä saanut yksimielistä esitystä aikaiseksi. Me koetamme nyt viedä tätä eteenpäin käymällä läpi näitä ongelmakohtia.

”Järjetöntä”

Ministeriön tehtäväjaon on kyseenalaistanut myös Koskisen puoluetoveri, hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

1990-luvulla ympäristöministerinä toiminut Pietikäinen pohti tiistaina Radio Hämeen haastattelussa, voisiko eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat siirtää ympäristöministeriöön, ruoan turvallisuuteen liittyvät asiat sosiaali- ja terveysministeriöön ja elinkeinon edistämisen työ- ja elinkeinoministeriöön.

Koskisen mielestä ajatus on järjetön, sillä esimerkiksi eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita ei voi erottaa ruoantuotannon kokonaisuudesta.

– Suomessa on tahoja, jotka ovat pitkään halunneet puuttua maa- ja metsätalousministeriön toimintaan, ottaa siltä tehtäviä pois ja ajaa yli 150 vuotta toiminut ministeriö alas. Mielestäni se on väärä linja, Koskinen sanoo.

Hän muistuttaa, että tulevaisuudessa ministeriön painoarvo tulee entisestään kasvamaan.

– Koko ajan puhutaan siitä, miten pitää siirtyä käyttämään yhä enemmän uusiutuvia luonnonvaroja uusiutumattomien sijaan. Ruoka-asiakin nousee varmasti vielä enemmän pinnalle, kun maapallon väkiluku kasvaa.

Virkamiehille työrauha

Turkin vierailultaan keskiviikkona palannut Koskinen kertoo ylipäätään yllättyneensä arvosteluryöpystä.

Julkisuudessa on epäilty, että kritiikin taustalla voisi olla pian hallituksen päätettäväksi tuleva maa- ja metsätalousministeriön nimenvaihdos, jota vihreät vastustavat. Koskinen ei halua lähteä spekuloimaan arvostelun syitä.

– En tiedä, mistä tämä johtuu, mutta aika massiiviseltahan se näyttää. Taitaa olla viisaampi, etten arvioi yhtään mitään, ettei tule lisää juttuja… hän naurahtaa.

Hän toivoo arvostelun kohdistuvan jatkossa kuitenkin häneen itseensä, ei ministeriön virkamiehiin.

– Meillä on erittäin osaava ja ahkera henkilökunta, joka tekee töitä virkavastuulla. Pidän epäoikeudenmukaisena kritiikkiä, jonka mukaan valmistelu ei kohdistuisi tosiasioihin. Aika raflaavaa tekstiä Helsingin Sanomilta, Koskinen arvioi. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic