Kanta-Häme

Kaikki yhden puolesta

Turengin kirkossa hiljennyttiin maanantaina suruhartauteen.

Kynttilämeren loisteella kunnioitettiin niin kirkossa kuin monen kotona sunnuntaina Hiidenjokeen menehtyneen 3-vuotiaan tyttölapsen muistoa.

Yksi kynttilän sytyttäjistä oli Martti Kutilainen.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) Hämeenlinnan 154-henkisen paikallistoimikunnan operaatiopäällikkö oli ollut sunnuntaina mukana etsinnöissä.

Nopeasti levinnyt ilmoitus kadonneesta lapsesta sai ihmiset liikkeelle sankoin joukoin. Etsintöihin osallistui yli 200 ihmistä.

– Mukana oli auttamassa lähialueen ihmisiä, tuttuja ja somen kautta tiedon saaneita. Vapaaehtoisia oli kaikkiaan 202, Kutilainen kertoo.

Etsintään osallistuneista 98 ei ollut ilmoittanut kuuluvansa mihinkään yhdistykseen.

Vaikka väkeä oli paljon, sujui etsintä Kutilaisen mukaan hallitusti. Vapepa ja muut vapaaehtoiset seurasivat tarkasti poliisin antamia ohjeita.

Monesti yhtenä haasteena on, että miten ison ryhmän liikkumista saadaan pidettyä hallinnassa. Siksi on tärkeää, että operaatiota johtaa aina siihen koulutuksen saanut henkilö.

– Johdossa on oltava joku, joka ei etsi tunteella, vaan koulutetuilla taidoilla. Tunteella etsiminen ei välttämättä johda haluttuun tulokseen, jos porukka lähtee omin päin harhailemaan.

Pahimmillaan hallitsemattomassa tilanteessa voi käydä niin, että jäljet sotketaan tahattomasti, mikä hankaloittaa tehtävää.

– Viiden hengen ryhmissä oli mukana aina yksi kokenut etsijä. Vaikka ihmiset haluavat auttaa, mielellään etsintöihin otetaan koulutuksen saaneita henkilöitä.

Vapaaehtoisia pyydettiin normaalin käytännön mukaisesti ilmoittautumaan etsintöihin saapuessa ja sieltä poistuessa.

– Tällä varmistetaan, ettei yksikään etsintöihin osallistuvista ole kateissa päivän päätteeksi.

Vapaaehtoisten joukossa oli myös alaikäisiä, mutta heidän osallistumisensa arvioitiin tarkasti.

– Muutama alle 18-vuotias pääsi etsintöihin mukaan viranomaisen luvalla. Missään nimessä lapsia ei tytön etsintään päästetty.

Suuretsinnät päättyivät sunnuntaina suruun, kun hukkunut tyttö löytyi iltapäivällä noin kuuden tunnin etsintöjen päätteeksi Hiidenjoesta.

Vapepan riveissä 35 vuotta ollut Kutilainen sanoo sunnuntain olleen yksi rankimmistaan.

Tehtävässä mukana olleet Vapepan jäsenet kutsutaan lähipäivinä henkisen tuen keskusteluun. SPR on jo käynnistänyt jälkihoidon.

– Sen pitää joku, joka ei ollut mukana etsinnöissä. Myös kirkko järjestää jälkipurkua. Ei tällaista asiaa pidä jäädä yksikseen käsittelemään.

Kutilainen haluaa muistuttaa, että kadoksissa olevien etsinnöissä on toivoa aina niin kauan, kun muuta merkkiä ei ole ilmennyt.

– Myös pienellä lapsella voi olla pitkään toivoa. Esimerkiksi 1960-luvulla Vapepa etsi lasta, joka oli edennyt kotoaan 60 kilometrin päähän. HÄSA