fbpx
Kanta-Häme

Pääepäilty Lopelta - Susia salakuljetettiin Venäjältä Suomeen ja niitä käytettiin koirasusien pentutehtailuun

Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja. Esitutkinnassa selvisi, että pääepäillyn tilalle Lopelle on salakuljetettu Venäjältä marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 yhteensä neljä sutta.
Poliisi epäilee rikoksista yhteensä kahdeksaa henkilöä. Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja. Kuvan eläimet löydettiin Orimattilasta. Kuva: Poliisi
Poliisi epäilee rikoksista yhteensä kahdeksaa henkilöä. Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja. Kuvan eläimet löydettiin Orimattilasta. Kuva: Poliisi

Helsingin poliisi on tutkinut tammikuusta saakka laajaa susiin ja koirasusiin liittyvää rikoskokonaisuutta. Asian esitutkinta on loppusuoralla ja yhteensä kahdentoista epäillyn rikoksen kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan loppukesän aikana.

Epäillyt rikokset – törkeä eläinsuojelurikos, eläinsuojelurikos, kahdeksan luonnonsuojelurikosta ja kaksi salakuljetusta – ovat tapahtuneet heinäkuun 2016 ja tammikuun 2019 välisenä aikana Lopella, Vaalimaalla, Orimattilassa ja Karkkilassa.

Poliisi epäilee rikoksista yhteensä kahdeksaa henkilöä. Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja.

Poliisi sai pian vuodenvaihteen jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa on mahdollisesti luonnonvarainen susi Karkkilassa.

Helsingin poliisilaitoksen viime syksynä perustama eläimiin liittyviin rikoksiin erikoistunut tutkintaryhmä otti asian hoitaakseen.

– Ryhmä tutkii pääsääntöisesti vain Helsingissä tapahtuneita rikoksia, mutta tämä tapaus oli erityisen mielenkiintoinen ja ulottui monen poliisilaitoksen alueelle, joten ajattelimme, että tässä voisi olla opettavainen kokonaisuus tuoreelle ryhmällemme, kertoo ryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Kotietsinnät kolmeen kohteeseen

Esitutkinnassa selvisi, että pääepäillyn tilalle Lopelle on salakuljetettu Venäjältä marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 yhteensä neljä sutta.

Hämeen Sanomat uutisoi asiasta. 16.1.2019: Lopelta paljastui koirasusia kasvattanut kennel – Käräjäoikeus vangitsi villejä susia pitäneen naisen

 

Näistä eläimistä yksi oli Karkkilassa ja kaksi oli siirretty Orimattilaan piiloon viranomaisilta, koska pääepäillyn luokse oli tulossa eläinsuojelutarkastus.

Poliisi teki tammikuun alussa samaan aikaan kotietsinnät kaikkiin kolmeen kohteeseen. Poliisin mukana oli myös eläinlääkäreitä, jotka tekivät kohteisiin eläinsuojelutarkastukset.

Karkkilan kohteesta löytyi eläin, joka oli tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi.

Poliisi sai pian vuodenvaihteen jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa on mahdollisesti luonnonvarainen susi Karkkilassa.
Poliisi sai pian vuodenvaihteen jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa on mahdollisesti luonnonvarainen susi Karkkilassa. Kuva: Poliisi

 

Esitutkinnassa on selvinnyt, että se oli tuotu Suomeen yhtä aikaa samasta pentueesta olleen toisen suden kanssa. Toinen susi oli lopetettu aiemmin Lopen tilalla.

Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa

Orimattilan kohteeseen tehdyssä kotietsinnässä löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä.

Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa.

Tutkimuksissa selvisi, että musta yksilö oli puhdas pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva susi tai kaukainen takaisinristeytymä, joka on geneettisesti lähimpänä pohjoisamerikkalaista sutta. Saunassa olleen harmaan yksilön on tutkittu olleen kolmannen polven takaisinristeymä eurooppalaiseen suteen.

Koirasusitilalla Lopella oli kotietsintähetkellä 64 koiraeläintä sekä kissa, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia.

Osa koirista oli hoidossa tilan yhteydessä sijaitsevassa koirahoitolassa. Eläinten tilat olivat epäsiistit ja puutteelliset eikä eläimille ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ravintoa.

Poliisi otti kiinni tilan omistavan naisen sekä tilalla epävirallisesti asuvan miehen.

Mies pääsi vapaaksi parin päivän jälkeen, mutta nainen vangittiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä.

Yli 30 eläintä jouduttiin lopettamaan

Poliisille tuli usealta taholta tietoa, että Lopen tilalta hävisi ensimmäisen kotietsinnän jälkeen koiraeläimiä. Poliisille ei kerrottu, mihin ne päätyivät.

Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi myös, että pidätettynä ollut mies oli vapautumisensa jälkeen itse lopettanut useita koirahoitolassa olleita koiria.

Koirasusitilalla Lopella oli kotietsintähetkellä 64 koiraeläintä sekä kissa, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia.
Koirasusitilalla Lopella oli kotietsintähetkellä 64 koiraeläintä sekä kissa, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia. Kuva: Poliisi

 

Poliisi teki takavarikkopäätöksen tilalla jäljellä olleista koiraeläimistä, koska niille ei ollut mahdollista järjestää asianmukaista hoitoa.

Poliisin mukaan koirasudet eivät olleet sisäsiistejä, tottuneita käsittelyyn, eivätkä olisi tulleet toimeen vieraiden ihmisten tai koirien kanssa.

Lopen tilalle tehtiin toinen kotietsintä tammikuun lopussa.

Silloin tilalla oli jäljellä reilut 30 koiraeläintä. Niistä 33 lopetettiin eläinsuojelulain 47 pykälän perusteella. Lopetetut koirat olivat eriasteisia koirasusia sekä laumanvartijarotuja, joita on vaikea sijoittaa uudelleen. Kahdelle pienelle koiralle löydettiin uusi sijoituspaikka.

Yksi Lopella lopetetuista eläimistä lähetettiin tutkimuksiin vahvan susimaisuutensa vuoksi. Tämän yksilön on tutkimuksissa todettu olleen toisen polven takaisinristeymä pohjoisamerikkalaiseen suteen.

Sekä esitutkinnassa suoritetuissa kuulusteluissa että eläimen ruumiinavauksessa on selvinnyt, että tällä yksilöllä on ollut kahdet pennut. Nämä pennut ovat F3-luokan koirasusia, jotka ovat Suomessa kiellettyjen listalla. Esitutkinnassa ei ole selvitetty, missä nämä yksilöt ovat.

Esitutkinnassa on tuotu esille muitakin epäiltyjä susien tuonteja, mutta näiden eläinten kohtalosta tai tarkasta perimästä ei ole tietoa.

Poliisi ei tiedota tapauksesta enempää.

 

Lisää aiheesta: 

Koirasusien kasvattaminen kielletään kesäkuusta alkaen – Olemassa olevaa lemmikkiä ei tarvitse tappaa

Stefan Gofferje haluaa hälventää koirasusiin liittyviä ennakkoluuloja

Loppilaisen naisen vangitseminen herätti keskustelun koirasusista – Alkukantaisuus ja susimainen olemus viehättävät

Asiasanat

Menot