Kanta-Häme

Kaikkien ehdokkaiden yhteinen tahto ei ole kunnan päätettävissä

Oma terveyskeskus tai vähintäänkin lääkärin vastaanotto kunnassa on palvelu, jonka puolesta loppilaiset Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneet kuntavaaliehdokkaat liputtavat poikkeuksetta.

Osa ehdokkaita tietää, ettei kunnalla enää ole sanavaltaa palvelujen järjestelyihin varsinkaan sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäväksi vuonna 2019. Tämä ei muuta mielipidettä.

Soten siirtyminen maakuntaan näivettää demarien (94) mielestä kuntaa. Vasemmiston ehdokkaista 40 prosenttia pelkää näivettymistä ja 40 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Aivan yhtä suurta yksimielisyyttä ehdokkaiden tai puolueiden kesken ei muissa kysymyksissä löydy, joskin vapaa-ajanasuntojen muuttaminen ympärivuotiseen käyttöön saa vahvaa kannatusta.

Muutosmahdollisuutta kannatetaan, joskin muutama ehdokas muistuttaa kunnallistekniikan sekä palveluverkon rajoituksista ja kustannusten pitämisestä kurissa.

Jäähallin rakentamista Lopelle kannattaa vain kristillisten ehdokas, muiden puolueiden parissa jäähallia pidetään liian kalliina. Vanhusväestö ei luistele, muistuttaa joku. Kielteisimmin suhtautuvat vasemmiston (100 prosenttia), perussuomalaisten (100) ja vihreiden (100) ehdokkaat. Demareissa (86) ja kokoomuksessa (72) vastustus on vähäisempää.

Ruokahuollon järjestämistä Riihimäen tai Hyvinkään kanssa ei kannateta. Valtaosa kielteisesti suhtautuvista uskoo kunnan pystyvän tuottamaan kustannustehokkaasti ruuan itse. Lisäksi ison keittiön ruuan maittavuutta epäillään. Jokunen yksittäinen ehdokas painottaa yhteistyön tuovan säästöjä ja ison keittiön takaavan tasaisen laadun.

Vaikka Loppi on jo päättänyt ottavansa vuosittain kiintiöpakolaisperheen, ehdokkaista valtaosa vastustaa vastaanottamista. Osa vastustaa ajatusta, että valtio määräisi kuntaa, mutta osa perustelee pakolaisten vastaanoton rasittavan kunnan taloutta. Vasemmistosta 40 prosenttia vastasi ei ja 40 prosenttia kyllä.

Lopen luontomatkailun edistämistä kannatetaan yleisesti. Soraääniä löytyy vain kokoomuksen (95) ehdokasjoukosta. Perusteluissa muutama ehdokas toivoo Tammelan kanssa yhteistyötä.

Tonttialennusmyynti on tuttu juttu Lopella, mutta kaikki eivät tunnu pitävän keinoa välttämättä toimivana. Keskustalaisista ehdokkaista vain 53 prosenttia myisi tontteja halvalla, vasemmistosta 60 ja vihreistä 75 prosenttia. Demareista 81 prosenttia ja kaikki vastanneet perussuomalaiset kannattavat tonttialea. 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic