Kanta-Häme

Kaikkien kaverit kokoontuvat Aulangolle

Torstaina puolilta päivän Ruben ja Brita Sundström kurvaavat TEC-matkailuautollaan Aulangon leirintäalueelle. Heidän kanssaan paikalle ajaa myös Pirjo Gerkman miehensä kanssa. Labradorinnoutaja läähättää farmariauton takapenkillä, ja perässä kulkee suuri matkailuvaunu.

– Piti lähteä ajoissa, jotta saa varmasti hyvän paikan, Karjaalta kotoisin oleva Ruben Sundström toteaa.

Hämeenlinnan Aulangolla tulee viikonloppuna olemaan tungosta, kun alueelle saapuu karavaanareita ympäri Suomea viettämään SF-Caravan ry:n 50-vuotispäiviä. Aulangon leirintäalue pakkautuu täyteen, kun yli 150 matkailuauto- ja vaunukuntaa saapuu juhlimaan tasakymmeniä.

– Kaikkiaan juhlallisuuksiin osallistuu noin 600 karavaanaria, SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen arvioi.

Viiden perheen idea

Suomen karavaaniharrastajien vuosipäivä osuu järjestön kannalta hyvin. Yhdistys perustettiin 17.5.1964, eli pääjuhlallisuuspäivänä lauantaina yhdistyksellä tulee päivälleen puoli vuosisataa täyteen.

50 vuodessa järjestön jäsenmäärä on kasvanut moninkertaisesti. Yhdistyksen puheenjohtajan Juha Hämäläisen mukaan Suomessa karavaanarit ovat innokkaita järjestäytymään.

– Vuonna 1964 yhdistystä oli perustamassa viisi perhettä. Nykyään jäseniä on liki 63 500. Perustajajäseniä ei enää ole elossa, mutta heidän lapsiaan tulee viikonloppuna paikalle, Hämäläinen toteaa.

Kun henkilöautot alkoivat yleistyä, karavaanareitakin alkoi näkyä liikenteessä entistä enemmän. Varsinkin mäkihyppy ja keihäskisat innostivat suomalaisia matkustamaan Keski-Eurooppaan. Yhdistyksen jäsenistö on kasvanut katkeamatta vuodesta 1997 lähtien.

Vuosien saatossa leirintäalueet myös alkoivat olla entistä soveliaampia karavaanimatkailijoille. Toisaalta Hämäläinen huomauttaa, että vuosien saatossa ihmisten vaatimukset ovat kasvaneet.

– Alueilta odotetaan nykyään ylellisyyttä, ja ajoneuvotkin ovat hyvin varusteltuja. Kaikissa on nykyaikaista viihde-elektroniikkaa, juoksevat vedet ja muuta. Rahalla saa, Hämäläinen sanoo.

Ei enää tien tukkona

SF-Caravan ry:n yksi tehtävä on ollut myös ajaa karavaaniharrastajien asiaa. Hämäläisen mielestä kuntien päättäjät eivät ymmärrä matkailuautoharrastajien merkitystä. Tämä on hänen mukaansa näkynyt siinä, miten leirintäalueet sijoitetaan.

– Leirintäalueet ovat aina korvessa eikä taajamissa. Yksi karavaanari jättää kunnan alueelle keskimäärin 201 euroa rahaa päivässä, mutta kuntien parhaat paikat luovutetaan aina esimerkiksi veneilijöille, Hämäläinen toteaa.

Muuten automatkailijoita kohtaan on alettu olla entistä suopeampia varsinkin liikenteessä. Yksi syy on voinut myös olla karavaanareiden saama julkisuus, muun muassa Karavaanarit-televisiosarjan myötä.

– Tilanne on parempi kuin 1990-luvulla. Emme ole niin pahasti teiden tukkeena enää, toiminnanjohtaja Timo Piilonen arvioi.

Juhlat kaikille avoimia

Karavaanareiden viisikymmenvuotisjuhlia vietetään syksylle saakka, vaikka pääjuhlat ovatkin nyt Hämeenlinnassa. Aulangon leirintäalueella järjestetään konsertteja, karaokea ja tansseja, mutta suurimmat juhlallisuudet ovat Verkatehtaalla lauantaina.

– Tänne kokoonnutaan muistelemaan vanhoja hyviä aikoja, Hämäläinen toteaa.

Juhlavuoden kunniaksi SF-Caravan julkaisi myös Loma edessä, mökki takana –nimisen kirjan.

– Kirjan päähuomiona ovat suomalaisten karavaanareiden tarinat. Moni voikin havaita samoja piirteitä omista kokemuksistaan, toiminnanjohtaja Timo Piilonen toteaa. (HäSa)