Kanta-Häme

Kaikkiin ruokakauppoihin lähimaksumahdollisuus tänä vuonna

S-Pankin asiakkaille annetaan tästä lähtien automaattisesti lähimaksuominaisuudella toimivat Visa-maksukortit uusimisen yhteydessä.

Kaikki S-Pankin Visa Debit- ja Credit/Debit -kortit vaihtuvat lähimaksukorteiksi seuraavan kolmen vuoden sisällä.

Lähimaksamisella tarkoitetaan pieniä, alle 25 euron korttimaksuja, jotka suoritetaan ainoastaan käyttämällä korttia maksupäätteen lähellä. Lähimaksamisessa ei tarvitse näppäillä PIN-koodia tai allekirjoittaa kuittia. Tavoitteena on maksutapahtuman nopeuttaminen.

Korttia käytettäessä voi kuitenkin edelleen maksaa halutessaan perinteisellä tavalla PIN-koodin näppäilemällä tai allekirjoittamalla kuitin.

Lähimaksamisella suoritetut ostokset veloitetaan aina kortin debit-puolelta, eli suoraan asiakkaan tililtä.

– S-ryhmän henkilökunta on kokeillut lähimaksuominaisuutta marraskuusta 2012 alkaen. Kortinhaltijoiden kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Lähimaksaminen on koettu helpoksi ja nopeaksi tavaksi maksaa, kertoo S-Pankin tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Mika Heikkilä.

S-ryhmän ruokakaupoissa ei vielä käytössä

Lähimaksukorteilla voi maksaa kaikkialla, missä on siihen soveltuva maksupääte, sekä kotimaassa että ulkomailla.

Nurinkurista kuitenkin on, että S-ryhmän omissa toimipaikoissa ominaisuus ei vielä toimi.

Ensimmäisiin S-ketjun kauppoihin lähimaksu tulee loppuvuoden aikana. Vuonna 2015 on tarkoitus saada ominaisuus käyttöön kaikissa niissä.

– S-ryhmän maksutapahtumista kappalemääräisesti noin 46 prosenttia maksetaan käteisellä. Uskomme, että S-Pankin päätös lisätä lähimaksaminen kortteihin vähentää käteismaksujen määrää tulevina vuosina, sanoo SOK Rahoituksen kehityspäällikkö Mika Arponen.

Suomen Lähikauppa ja Lidl ovat jo mukana

Muut suuret päivittäistavarakaupat ovat valmistautuneet vauhdilla lähimaksamiseen.

Ruokakesko suunnittelee lähimaksun käyttöönottamista tämän kesän ja syksyn aikana: ensin noin 30 kaupan pilottina ja syksyllä laajemmin ympäri Suomen. K-rauta-, Rautia- ja K-maatalous- ketjuissa lähimaksua on voinut käyttää jo viime vuoden lopusta.

Suomen Lähikauppa otti lähimaksamisen käyttöön kaikissa Siwoissa ja Valintataloissa huhtikuun lopulla.

– Sen käyttö on ollut vielä aika maltillista, mutta kasvamaan päin. Odottelemme pankkien toimia asiassa, kertoo palvelupäällikkö Esa Vuolas.

Lidlissä lähimaksu on ollut käytössä aprillipäivästä lähtien kaikissa myymälöissä. Hallintojohtaja Sami Pyykönen kertoo, että asiakkaat kokeilevat mielellään lähimaksua.

– Lähimaksaminen on lisääntynyt tasaisesti, kun asiakkaat ovat saaneet tietoa mahdollisuudesta. Vaikka lähimaksaminen on lisääntynyt reilusti, sen osuus myymälöidemme kaikista maksutapahtumista on kuitenkin melko pieni. (HäSa)