Kanta-Häme

Kaisa Häkkinen suomen kielen syntyhistorian lähteillä

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Reformaatio 500 -luentojen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tutustumaan omiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin juuriinsa.

Suomen kielen ja Mikael Agricolan päivän (palmusunnuntai 9.4.) alla paneudutaan suomen kirjakielen syntyyn. Professori Kaisa Häkkinen puhuu aiheesta Hämeenlinnan kirkossa torstaina 30.3. kello 18.30 alkavalla luennollaan.

Yksi luterilaisuuden ominaispiirteitä on kansankielisyys. Luther käänsi Raamatun saksaksi tuoden pyhän sanan lähemmäs ihmistä.

– Suomen kielen pitkässä historiassa ei ole mitään toista niin dramaattista käännekohtaa kuin oli kirjakielen syntyminen reformaatioaikana. Luterilainen reformaatio oli se ratkaiseva tekijä, joka antoi aiheen ja perusteet suomen kirjakielen luomiselle. Reformaation merkkivuosi on siis meille suomalaisille aivan erityisen juhlan aihe, Kaisa Häkkinen sanoo.

Reformaatioajan ensimmäiset suomenkieliset tekstit olivat käsikirjoituksia. Vasta Mikael Agricola onnistui toimittamaan teoksiaan painoon.

Kirjallinen käyttö pakotti kehittämään kieltä, sillä se ei ole samalla tavalla luontaista toimintaa kuin puhuminen. Suomen yleiskieltä ei ollut olemassa. Agricola ryhtyi rakentamaan siltaa erilaisten murteiden välille. Hänen teoksensa otettiin käyttöön kaikkialla Suomessa, ja niistä tuli perusta ja malli kaikelle myöhemmälle kirjallisuudelle.

Kaisa Häkkinen tunnetaan erityisesti suomen kielen kehitystä koskevista tutkimuksistaan sekä niistä kertovista teoksistaan.

Häkkinen on ollut erityisen kiinnostunut esimerkiksi vanhoista suomalaisista sanoista ja pyrkinyt selvittämään niiden alkuperän.

Elokuussa 2015 Häkkinen jäi eläkkeelle suomen kielen oppiaineen esimiehen ja suomen kielen professorin virasta.

Vuonna 2005 Häkkinen palkittiin valtion tiedonjulkistamispalkinnolla kirjastaan Linnun nimi. Hän on saanut myös Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjailijapalkinnon sekä Elias Lönnrot -palkinnon. Vuonna 2007 Professoriliitto valitsi hänet Vuoden professoriksi.

 

Päivän lehti

3.6.2020