Kanta-Häme

Kaisa Kalliomäki on laulava pitsakokki

Virossa oli laulava vallankumous, Italiassa laulava nunna Christina voitti sikäläisen Voice-kisan, laulava talonmies Sepi Kumpulainen hurmasi aikanaan omalla huumorillaan, Mikko Lagerström ihastuttaa Radio Suomen kuulijoita laulavana puutarhurina.
 
Laulava pitsakokki löytyy puolestaan Alvettulasta. Kyläkaupan myyjänä ja erinomaisten pitsojen pyörittäjänä tuhansille asiakkaille tutuksi tullut Kaisa Kalliomäki osaa takuuvarmasti myös laulaa. 
Kaisa voitti perjantaina MM-karaokekarsintojen Alvettulan osakilpailun. Hän jatkaa samalla kohti syksyn MM-finaaleja Tukholmassa. Välikarsintoina ovat vielä aluefinaalit ja Suomen finaali, josta selviää yksi nainen ja yksi mies karaoken MM-loppukilpailuun.
 
– Menen tietysti laulamaan myös aluekilpailuun, Kaisa vakuutti työmaansa pihamaalla heti kisan ratkottua.

Mahdollisesti toinenkin kisa

Kyläkauppias Marianne Niiranen jäi perjantaiyönä pohtimaan, josko järjestäisi syyskesän hämärissä vielä toisen karsintakisan, koska kiinnostuneita esiintyjiä tuntuu riittävän.
 
– Karaoke on meillä suosittua. Tänne tullaan kauempaakin laulamaan.
 
Kaisa Kalliomäen tavoitteena on päästä laulajana ja musiikin tekijänä uralla eteenpäin. Kuusi vuotta Alvettulassa asunut ex-helsinkiläinen viihtyy kotimaisemissaan, mutta musiikki kiehtoo myös.
 
– Olen musisoinut koko ikäni. Laulan, soitan kitaraa, pianoa ja vähän mitä tahansa. Olen mukana myös Methanol Inc. bändissä. Lisäksi teen tekstejä, sävellän ja sovitan, Kaisa kertoo hengästyttävän pitkästä luettelosta musiikin saralla.
 
Kun omalla työpaikalla Alvettulan kyläkaupalla on joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina karaokeilta, Kaisa on tietysti illan vetäjä, kuinkas muuten!
 
– Nyt valitsin esittämäni kipaleet ihan tunteella. Tykkään kaikenlaisesta musiikista. Mieliala ratkaisee, millaista haluan kuunnella tai esittää, Kaisa selvittää.

”Kotikentällä” ei merkitystä

Hänellä oli siis selvä kotikenttäetu MM-karsinnassa, koska karaokekisa järjestettiin hänen omalla työpaikallaan.
 
Lopputulokseen tällä ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta, sillä tuomaristo AP Sarjanto, Kaisu Kyllönen sekä Seija ja Pekka Aartela olivat täysin yksituumaisia siitä, että Kaisa ansaitsi kolmella tulkinnallaan voittonsa.
 
MM-karsinnassa ideana on, että jokainen laulaja esittää kolme omavalintaista laulua. Alvettulan kisassa oli mukana kaksitoista asiasta innostunutta solistia. Karsintakiertue kiertää ympäri Suomea aina ensi syksyyn saakka, jolloin vuorossa ovat vielä alueelliset karsinnat ja lokakuun puolivälissä valtakunnallinen finaali karsinnoista sadalle parhaaksi karsinnoissa arvioidulle.
 
Tuomaristo puntaroi esiintyjien laulutekniikkaa, tulkintaa sekä lavakarismaa ja viihdearvoa. Osallistujilla ei saa olla aikaisempia levytyksiä ja hänen täytyy olla vielä amatöörin kirjoissa.
 
Tuomaristo suositti Alvettulasta eteenpäin aluefinaaliin kaikkiaan viittä laulajaa. Pisteissä korkeimman potin saalistaneen jälkeen aluefinaaliin ovet ovat avoinna Tarja Alatalolle, Ilkka Siiralle, Unto Savelalle sekä Aimo Flinkmanille.
 
Miestrio tukeutui pitkälle perinteiseen suomalaiseen tangolinjaan sekä kotimaisiin hitaisiin kappaleisiin, naisduo tulkitsi myös englanniksi. Ja hyvin vetikin.
 
– Varsinkin naiskaksikolta vahvoja tulkintoja, tuomarikvartetti vakuutti.
 
Kaikki kaksitoista osallistujaa eivät varmaan olleet mukana mielessään Tukholman MM-finaali, mutta joka tapauksessa suuresta rakkaudesta lajiin.
 
Jännityskin paistoi osassa esityksiä, sillä onhan se eri asia laulaa tuomaristolle, kuin vetäistä mielikappale pelkästään ravintolan karaokeyleisölle. Ravintolamaailma kesäisenä perjantai-iltana ei välttämättä ole kaikkein paras paikka päästä laulajana esille, kun taustahäly paisuu illan myötä vaikuttavaksi tekijäksi. Mutta sitähän se on – esiintyminen ravintolassa.
 
Dopingtestit jäivät tekemättä, joten hylkäyksiä ei ole luvassa jälkikäteenkään. MM-kiertueen sääntöjen mukaan osallistuja ei saa olla alkoholin vaikutuksen alaisena.