Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaisa Liski tuomittiin tonttikaupasta - Joutuu maksamaan Riihimäen kaupungille lähes 26 000 euron sopimussakon

Oikeutta käytiin tonttikaupan ehdoista.
Kaisa Liski hävisi Riihimäen kaupungille käräjäoikeudessa. Tunnettu kiinteistövälittäjä joutuu maksamaan kymmenien tuhansien eurojen sopimussakon kaupungille. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Kaisa Liski hävisi Riihimäen kaupungille käräjäoikeudessa. Tunnettu kiinteistövälittäjä joutuu maksamaan kymmenien tuhansien eurojen sopimussakon kaupungille. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Kiinteistövälittäjä Kaisa Liski joutuu maksamaan Riihimäen kaupungille 25 900 euron sopimussakon tonttikaupan ehtojen rikkomisesta.

Liskin kaupungilta ostaman tontin kauppakirjassa oli yksiselitteinen edelleenluovutuskielto, jota Liski rikkoi myydessään tontin liikekumppanilleen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ratkaisi Liskin ja Riihimäen kaupungin tonttiriidan maanantaina. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Liskillä ja liikekumppanilla vierekkäiset tontit

Kiistan keskipisteessä oli Kaisa Liskin heinäkuussa 2018 Riihimäen Vahteristosta ostama omakotitalotontti.

Liskin ja viereisen tontin omistavan liikekumppanin tarkoituksena oli rakentaa tonteille kaksi luksusluokan paritaloa, joiden markkinoinnissa olisi hyödynnetty Liskin julkisuusarvoa.

Vuoden 2019 syksyllä Liski myi tontin rakentamattomana liikekumppanilleen henkilökohtaisista syistä. Todistajana kuullun liikekumppanin mukaan tarkoituksena oli varmistaa hankkeen valmistuminen riippumatta Liskin mukanaolosta.

Kauppa peruttiin, kun Liski sai kuulla myynnin johtavan sopimussakon laukeamiseen.

Oliko tontti myyty vai ei?

Oikeudessa Kaisa Liskin ja Riihimäen kaupungin näkemyserot kiteytyivät siihen, oliko tonttia tosiasiassa myyty vai ei.

Videoyhteyden kautta kuullun Kaisa Liskin mukaan kauppa peruttiin välittömästi eikä hän ehtinyt saada 120 000 euron myyntihintaa tai hakea kaupalle vielä lainhuutoakaan. Liskin mukaan hän ei hyötynyt kaupasta rahallisesti.

Riihimäen kaupunginlakimies Mikko Heiskasen mukaan kaupan peruminen oli jälkikäteinen teko, jolla kaikki yritettiin saada näyttämään siltä, että mitään ei olisi tapahtunut. Riihimäki vetosi maakauppoja säätelevään lakiin maakaareen, jonka mukaan tontin omistusoikeus oli jo siirtynyt ostajalle.

Eivät tutkineet kauppakirjaa läpi ennen allekirjoittamista

Liskin mukaan Riihimäen kaupungille olisi pitänyt olla täysin selvää, että hän on liikekumppaneineen tekemässä gryndausta, johon kuuluisi myös tontin omistuksen vaihtuminen hankkeen edetessä. Siksi hän katsoi saaneensa vähintäänkin suullisen hyväksynnän aikomuksilleen ja piti sopimussakkoa perusteettomana.

Liskin allekirjoittamassa kauppakirjassa kuitenkin kiellettiin selväsanaisesti tontin myyminen rakentamattomana. Niin Liski ja hänen liikekumppaninsa myönsivät, että he eivät lukeneet Riihimäen kaupungin kanssa tehtyä kauppakirjaa läpikotaisin ennen sen allekirjoittamista.

– Ei me luettu sitä siinä kaupantekotilanteessa. Siihen olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota, Liski myönsi oikeudelle.

Käräjäoikeus asettui Riihimäen kaupungin kannalle. Sen mukaan kauppakirjassa ollut luovutuskielto oli selkeästi kirjoitettu ja kaikkien osapuolten luettavissa.

Oikeus päätyi kuitenkin puolittamaan lähes 52 000 euron sakkosumman, koska Liski oli purkanut kaupan ennen tontin siirtymistä uudelle omistajalle.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen:

Oikeutta käytiin tästä kauppakirjan kohdasta, joka kieltää rakentamattoman tontin myymisen eteenpäin. Kuvakaappaus Riihimäen kaupungin ja Kaisa Liskin välisestä sopimuksesta.

 

Kaisa Liski nousi tosi tv -sarjoissa ”Kiinteistökuningatar Kaisa” ja ”Kaisa & puoli valtakuntaa”.

Vuoden 2018 lopulla hänet määrättiin maksamaan noin 700 000 euroa sopimussakkoa ja oikeudenkäyntikuluja entiselle työnantajalleen.

Nyt oikeudessa käsitellyn tonttikaupan Liski teki viime syyskuun 25. päivänä. Samoihin aikoihin hän jätti eronpyyntönsä luottamustoimistaan Hausjärvellä, jossa hän toimi keskustan kunnanvaltuutettuna ja muun muassa ympäristölautakunnan puheenjohtajana.

Viime syksynä Liskin oma välitysyritys hakeutui konkurssiin. HäSa

 

Lue myös:

Kaisa Liski väittää Riihimäen johtaneen harhaan tonttikaupassa – Kaupunki vaatii isoja korvauksia (11.3.2020)

Riihimäki haastaa Kaisa Liskin oikeuteen – Vaatii yli 50 000 euron sopimussakkoa tonttikaupasta (4.2.2020)

”Kiinteistökuningatar” Kaisa Liskin yritys on maksuvaikeuksissa: yhtiö ei ole maksanut palkkoja (15.10.2019)

Kaisa Liski eroaa Hausjärven valtuustosta ja kaikista luottamustoimista (28.9.2019)

Päivän lehti

6.7.2020