Kanta-Häme

Kaivon pohja näkyi - Matalat pohjavedet ja vedenottamo ovat voineet tyhjentää kaivoja Janakkalassa

Turengin länsipuolella asuvan Pasi ja Erja Niemelän perheen saunailta päättyi marraskuun lopussa siihen, ettei vettä tullut hanasta. Perhe joutui elämään lähes jouluun asti ilman hanavettä.

– Ensin luulin, että pumppu on rikki. Sitten kävin kurkkaamassa kaivoon ja huomasin, ettei ole vettä, sanoo Niemelä.

Niemelän kotitalon vesi on tullut heidän seitsemän metriä syvästä kaivostaan. Kaivo on aina ollut riittoisa, mutta nyt perhe joutui kantamaan talousvetensä muutaman viikon ajan muualta ja käymään tutuilla peseytymässä. Tilanne helpottui jouluksi, kun Janakkalan vesi tuli hätäapuna syventämään perheen pihakaivoa.

– Nyt pystyy jo käyttämään astianpesukonetta, Erja Niemelä sanoo.

Kunnan vesiyhtiöt syventävät harvoin omaan lukuunsa kiinteistöjen kaivoja. Tällä kertaa kuitenkin Janakkalan vesi teki korjaustyön, koska tyhjentyneen kaivon syynä voi olla läheinen Matinvuoren vedenottamo. Niemelöiltä Matinvuorelle on matkaa runsas kilometri.

Viime viikkoina Janakkalan Vesi on käynyt Niemelöiden lisäksi syventämässä toisen kiinteistön kaivoa. Vuoden aikana kaivoja on syvennetty yhteensä kolmesta kiinteistöstä.

Noin kilometrin päässä olevaa vedenottamoa on käytetty ahkerasti sen vuoksi, että Turengin Kuumolan vedenottamo oli pitkään korjausten vuoksi pois käytöstä. Janakkalan veden käyttömestari Markku Koivula kertoo, että Kuumolassa alettiin joulukuussa pumpata vettä.

Koivulan mukaan Matinvuoressa pumpattiin tuhat kuutiota vettä päivässä, ennen kuin Kuumola otettiin taas käyttöön. Ely-keskuksen luvassa päivittäinen pumppausmäärä saa olla enintään 1 500 kuutiota.

– Nyt yritämme pitää pumppausmäärän 500 kuutiossa, sanoo Koivula.

Janakkalan Veden toimitusjohtaja Liisa Piirtola kertoo, että joulukuussa ilmenneet kaivojen tyhjentymiset tulivat vesiyhtiölle yllätyksenä.

Silloin, kun Matinvuorta rakennettiin, lähialueen kaivojen pintoja ja pohjaveden korkeutta seurattiin. Loppuvuonna kuivuneet kaivot eivät kuitenkaan kuuluneet koepumppausten aikaisen tarkkailun piiriin, koska ne sijaitsevat muita tarkkailukaivoja kauempana Matinvuoresta. Nyt kaivoja tarkkaillaan.

Piirtola arvelee, että Matinvuoren vedenottamo on voinut vaikuttaa talousvesikaivojen tyhjentymiseen alueella. Hän viittaa arviossaan muun muassa Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n tekemiin selvityksiin alueen pohjavedestä.

– Jos olisin ehdottomasti sitä mieltä, että kuivuminen ei ole voinut aiheutua (Matinvuoresta), emme olisi lähteneet kaivoja syventämään, Piirtola toteaa.

Aluehallintoviraston luvassa määrätään Janakkalan Vesi korvaamaan talousvesivaikeudet, jotka johtuvat Matinvuoresta.

Yksi vaihtoehto olisi, että Janakkalan Vesi liittäisi ongelmataloudet omaan lukuunsa kunnalliseen vesijohtoverkkoon. Piirtola kuitenkin toivoo, että kaivojen syventäminen riittäisi. Liitännät maksaisivat kymmeniätuhansia euroja vesiyhtiölle. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic