Kanta-Häme

Kaivot ovat ensi talvena kuivumisvaarassa

Lokakuussa vallinneet kylmät säät ovat hidastaneet pintavesien vedenkorkeuksien nousua sekä estäneet pohjaveden pinnan nousua.

Maanpinnan jäädyttyä valunnat pienenivät ja vedenkorkeus vesistöissä on jäänyt tavanomaisten lukemien alapuolelle. Pohjavesissä pinnat eivät ole vielä nousseet, mutta alkuvuodesta asti jatkunut lasku on jo taittumassa ja tilanne on hitaasti parantumassa, kerrotaan Hämeen ely-keskuksesta.

Parhaillaan vallitseva sateinen ja lämmin sää on saanut pohjavedenpintojen laskun loppumaan, sillä sulaan maahan satava vesi pääsee muodostamaan pohjavettä. Ennen maan routaantumista pitäisi kuitenkin sataa vielä runsaasti vettä, jotta ensi talvena vältyttäisiin kaivojen kuivumiselta.

Pohjavedenpinnat ovat olleet Hämeessä laskussa alkuvuodesta lähtien ja esimerkiksi Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pinnat ovat helmikuusta lähtien laskeneet lähes 30 senttiä. Lammin Tullinkankaalla laskua on yli 60 senttimetriä.

Pintavedetkin matalalla

Sateet ovat jo lisänneet vesimääriä pienissä joissa ja pienellä viiveellä myös järvissä.

Nousua tarvitaan, sillä pinnat ovat edelleen vuodenajan normaalien keskiarvojen alapuolella.

Kanta-Hämeessä Iso-Roineveden vedenkorkeus on laskenut heinäkuusta lähtien ja pinta on nyt noin 20 senttiä alle keskitason. Lammin Pääjärvessä ja Janakkalan Kernaalanjärvessä pinnat ovat noi 10 senttiä keskiarvon alapuolella, kuten myös Vanajavedessä Hämeenlinnan kohdalla. (HäSa)

Menot