Kanta-Häme

Kaivovesi kannattaa kaivaa esiin

Helena Teinilän mökkipihan kaivo Alajärven rannassa on tutkittu vuosi sitten. Kaivo on myös entisöity ja putsattu. Nyt veden laatu on todella hyvä.

– Jotkut kyllä tuovat pullossa juomaveden, mutta kyllä me olemme täällä aina kahvit ja teet kaivovedestä keittäneet, hän kertoo.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että kaivoveden tutkiminen kannattaa. Tutkimaton epäpuhdas vesi saattaa olla yllättävä terveysriski.

Kaivon vesi tulisi tutkia aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa. Vesi kannattaa myös tutkia aina, jos sen haju, maku tai väri on muuttunut.

– Tietyt haitta-aineet eivät maistu tai haise. Kirkaskin vesi voi siis olla epäpuhdasta, kertoo Taina Korpiharju Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

Talven jäljiltä kaivoon voi päästä valumavesiä, joissa on bakteereja. Tutkituissa vesissä onkin ylivoimaisesti eniten huomautettavaa mikrobiologisessa laadussa. Siksi kaivon kunnosta on tärkeää pitää huolta. On katsottava, että kansi on kunnollinen, ja etteivät renkaat ole roudan vaikutuksesta liikkuneet. Viime kesän tilanne ei takaa sitä, että vesi on hyvää nyt.

– Vaikka naapuri on tarkistuttanut kaivonsa, se ei ole tae siitä, että oma vesi on kunnossa, sanoo Korpiharju.

PIenikin määrä voi olla terveysriski

Useimmiten epäpuhtaudet ovat pieniä. Jos kuitenkin epäpuhtaan veden käyttö on jatkuvaa tai jopa elinikäistä, pienilläkin määrillä saattaa olla terveysvaikutuksia. Yleisimpiä kemiallisia ongelmia kaivoissa ovat liiallinen nitraatin tai nitriitin määrä, ja tietyillä alueilla korkea radon-, fluoridi- tai arseenipitoisuus.

Kaivo kannattaa tutkia säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein. Näin voidaan selvittää, milloin muutos vedessä on tapahtunut, ja mikä sen on aiheuttanut. Kaivo kannattaa tutkia aina myös silloin, jos vettä juo pieni lapsi Myös kiinteistön osto- ja myyntitilanteissa kaivon tutkiminen on tarpeellista.

Hämeenlinnassa näytteitä päivittäin

Hämeenlinnassa Kutalantiellä sijaitsevaan Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen laboratorioon toimitetaan näytteitä päivittäin. Erityisesti mökkikauden aloitus on lisännyt näytteiden määrää.

– Vaikka vanha kansa sanoi sammakon lähteessä takaavan hyvän veden, niin nykyisiin kaivoihin ei eläimet kuulu. Eivät elävinä, eivätkä kuolleina, kertoo Korpiharju

Tutkimuksiin sopivia näytepulloja saa laboratoriosta. Itse pestyyn astiaan voi jäädä yhdisteitä tai bakteereja, jotka vaikuttavat tutkimustulokseen.

Vesinäyte otetaan yleensä keittiön kylmävesihanasta. Näyte voidaan ottaa myös suoraan kaivosta.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic