fbpx
Kanta-Häme

Kaivurin kauha kuopii Moreenia koko ajan kiihtyvään tahtiin

 

Jos rakennetaan Käikäälässä, Moreenin teollisuus- ja logistiikka-alueella näkyy nyt kaivureita suurin piirtein joka toisella tontilla. 
 
Rakenteilla on muun muassa Paccorin uuden tehtaan lisäksi samalle tontille VR Transpointin terminaali. Tien toisella puolella tasoitetaan niin ikään uutta tonttia myyntikuntoon. Moreenin vanhalla puolella Metallisorvaamo Veijalainen Oy rakentaa uutta varastokenttää, joka kaksinkertaistaa tilat. Uusi noin 1200 neliön tuotantotila rakentuu ensi keväänä samalle tontille.  
Kaupunki puolestaan rakentaa yhdystietä Itä- ja Länsiportinteiden välille ja Can-Packin juomatölkkitehdasta vastapäätä ollaan kaavoittamassa tilaa pienempien rakennusten sarjalle.
 
Kysynnän kivivyöry
 
Seuraava liikkeelle lähtevä suurempi rakennushanke Moreenissa on todennäköisesti YIT:n 3000 neliön kokoinen Moreeninportti.
 
– Kiinnostuksen kivivyöry on ollut suuri. Kiinnostuneita asiakkaita on ollut jopa yllättävän paljon, sanoo YIT:n kaupallinen hankekehityspäällikkö Heikki Lähdesniemi.
 
Moreeninportti on ostokohde, josta yritykset voivat ostaa itselleen sopivankokoista ja räätälöityä tilaa, hieman kuin asunto-osakkeen.
 
– Seudulta on selvästi puuttunut inhimillisen kokoista, uutta tilaa. Kysyntä tulee pientuotannon ja -teollisuuden puolelta, isot liikkuvat maailmantalouden tilan takia hitaammin. Suomen ulkopuolelta on vaikea saada investointilupaa, Lähdesniemi sanoo.
 
Moreeninportin tilat ovat parhaillaan kustannuslaskennassa. Lähdesniemen mukaan rakentamaan päästään vielä tämän vuoden puolella, jos hinta saadaan laskettua kohdalleen.
 
– Kohde olisi ensi syksynä valmis. Arvioisin, että Moreeninportti toteutuu 80 prosentin todennäköisyydellä, sillä tilalle on tarvetta, sijainti liikenteen solmukohdassa on hyvä ja uudelle kohteelle on selkeästi kysyntäbuumi.
 
Moreeninportista järjestyy tilat 6—8 yritykselle.
 
– Kysyntä antaa uskoa myös jatkotoimenpiteille. Ympäristössä on tonttia tarjolla, Lähdesniemi vihjaa.
 
Lomalla maailmanlopun aikana
 
Metallisorvaamo Veijalaisen laajennushanke Terminaalitiellä on sekin yrityksen talous- ja hallintojohtaja Matleena Veijalaisen mukaan miljoonaluokkaa.
 
– En lähde sen tarkemmin euromääräisesti arvioimaan, sillä arkkitehtisuunnittelu on vasta alkamassa. Vuonna 2006 teimme viimeksi miljoonainvestoinnin, ja tämä noussee reippaasti yli sen.
 
Yrityksen on tarkoitus kuluvan syksyn aikana tehdä 10 000 neliön tontin maarakennustyöt ja ensi vuonna aloittaa uusien tuotantotilojen rakentaminen.
 
– Meillä on ollut aivan liian vähän toimitilaa. Naapureita on vihastuttanut, kun lastaus- ja purku on tehty katutilassa, mutta nyt toivottavasti myös ihastuttaa, kun saamme kaiken oman tontin sisälle. Se parantaa alueen turvallisuutta, Veijalainen iloitsee.
 
Metallisorvaamo Veijalainen on metalliteollisuuden alihankkijayritys, jonka pääyhteistyökumppani on Ruukki. Maailmantalouden mustat pilvet eivät ole pelästyttäneet yrityksessä.
 
– Olen toki lukenut, että 26. joulukuuta tulee kuulemma maailmanloppu. En kuitenkaan usko, olen varannut loman juuri silloin ja aion tulla takaisinkin Kuubasta.
 
– Ei maailma vielä valmis ole, Matleena Veijalainen naurahtaa.
 
Yritys on toipunut hiljalleen vuoden 2008 finanssikriisistä.
 
– Silloin vastaan tuli täydellinen seinä. Nyt on ollut tasaista nousua ja meillä on positiivinen näkymä edelleen. Uskon, että pystymme tekemään Ruukin kanssa yhteistyössä myös tuotekehitystä ja säilymme kilpailukykyisinä, Veijalainen sanoo.
 

Menot