Kanta-Häme

Kajakki on ketterä siivousapulainen

 

Maahan puolihuolimattomasti viskattu karkkipaperi tai muovipussi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä ennen pitkää jossakin päin maailmaa veden varassa.

Suurin osa maatumattomista roskista päätyy nimittäin vesistöihin, joissa virtaukset kuljettavat niitä hyvinkin pitkiä matkoja.

Myös valtaosa Hämeenlinnan seudun järvistä ja joista on tyydyttävässä tai välttävässä tilassa.

– Vaikka Vanajaveden rannat ovatkin viime vuosien aikana siistiytyneet, paljon on vielä tehtävää, sanoo Vanajaveden Vesikoiden toiminnanjohtaja Heikki Vesalainen.

Vesistön rumentajat

Melontaseura Vanajaveden Vesikot haravoi talkoovoimin Vanajaveden keskustarantoja puhtaammiksi maanantaina.

Kolmen unnin mittaisen Pidä Vanaja siistinä -tempauksen tuloksena vapaaehtoiset saivat saaliiksi yhteensä viisi täyttä säkillistä roskaa, pääasiassa muovia, juomatölkkejä sekä lasipulloja.

Erikoisimpiin löytöihin kuului kaksi veneen lepuuttajaa sekä rautatiesillan lähistöltä löytynyt pulkka.

Edellisen kerran yhdistys tempaisi keväällä, joten pussien sisältö on mitä todennäköisimmin juuri kuluneen kesän aikana kertynyttä roskaa.

– Keväällä meitä oli mukana parikymmentä, nyt vähän vähemmän, mutta niin on kyllä roskiakin. Keväällä tulos oli 15 säkillistä, kertoo Matti Adler, seuran puheenjohtaja.

Liikenteen vaarantajat

Kunkin kajakin kaksi tavarasäilöä on vuorattu jätesäkein. Ihan kaikki löydöt eivät silti aina mahdu mukaan.

Aikaisemmin pullojen, muovipussien ja hampurilaiskääreiden lisäksi Vanajavedestä on löytynyt ainakin vanha, valurautainen kylpyamme, lukuisia pyöränraatoja, kokonainen lainapeite, ostoskärryt sekä rikkimennyt poiju.

Isommat esineet on yleensä ensin hinattu köyden avulla rantaan ja toimitettu kaatopaikalle esimerkiksi seuraavana päivänä.

Pinnassa kelluvat kaljapullot ovat nekin puolestaan paitsi maiseman rumistus, myös vesiliikenteen turvallisuusriski.

– Lasinen pullonkaula tekee häijyä jälkeä veneen lasikuitupintaan kuudenkympin vauhdissa. Siinä on äkkiä reikä, toteaa Heikki Vesalainen.

Vain siivu siivottuna

Vanajavesikeskus myönsi Vesikoille kesäkuun alussa 1 000 euron avustuksen omaehtoisesta vesiensuojelutyöstä.

Avustus on seuralle ensimmäinen laatuaan, ja se aiotaan käyttää erityisesti nuorisotoiminnan kehittämiseksi.

Parissa tunnissa koko Vanajavettä ei ennätä käydä läpi kuin noin muutaman kilometrin mittaiselta matkalta. Adler ja Vesalainen toivovatkin, että tempaus kannustaisi muita seuroja sekä myös yksityisiä vesillä liikkujia tarttumaan pihteihin.

– Ainakin Hiidenjoella, Turengissa ja Hattulassa olisi varmasti työmaata.

Myös Vanajavesikeskuksella on käynnissä lahjoituskampanja, jolla pyritään lihottamaan Vanajaveden siivousrahastoa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic