Kanta-Häme

Kajanto nostaisi yrittäjyydellä

Ekonomi Arto ”Toto” Kajannolla on yksi lääke Suomen nostamiseksi taantumasta. Se on yrittäjyys ja yrittäjien motiivi.

– Kasvuyrityksissä on usein kyse yrittäjän motiivista viedä yritys kansainvälisille markkinoille. Hän voi onnistua, jos motivaatio on kova.

Suomessa on pula keskikokoisista yrityksistä, jotka voisivat kasvaa suuriksi. Kajannon mukaan ongelma on, että Suomen kotimarkkinoiden varassa ei oikein voi syntyä keskikokoisia yrityksiä ellei yritys ole suuren firman alihankkija.

– Yhteiskunnan päätöksissä yrittäjän motivaatio liittyy verotukseen ja muuhun lainsäädäntöön. Niillä ei pitäisi leikkiä.

Kajanto antaa tunnustusta yhteisöveron alentamisesta 20 prosenttiin. Sen sijaan henkilöverotuksessa tilanne on vain pahentunut. Hänen mukaansa tarvitaan kannustusta.

– 20 prosentin yhteisövero tekee mahdolliseksi pääoman muodostuksen.

Arto Kajanto on entinen tilitoimistoyrittäjä, tilintarkastaja ja yrityskonsultti. Hän on avustanut useiden keskisuurten yritysten yrittäjiä ja istunut menestyvien yritysten hallituksissa. Kajanto on myös toiminut Hämeen Sanomien tilintarkastajana, hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana. Hän oli keskeinen henkilö Aina Groupin perustamisessa ja toimi konsernin hallituksen puheenjohtajana.

– Eräs yrittäjä sanoi, että tarkoitus on tuoda perheelle leipä ja vaurastua sekä saada jotakin aikaiseksi.

– Tosiasia on, että hyvä yrittäjä huolehtii, että henkilökohtainen talous on kunnossa. Hän joutuu aluksi kiinnittämään kaiken yritykseen. Liian usein asia on niin.

Kiilto Tampereelta sekä Stala, Makron ja Eimo Lahden seudulta ovat aikoinaan saaneet hallitukseensa Arto Kajannon. Kanta-Hämeessä on hyvin vähän vastaavia keskikokoisia yrityksiä.

– Näiden yritysten lähtökohtana on usein ollut, että yrittäjä on Upon kaltaisesta suuresta yrityksestä lähtenyt insinööri. Suuresta on saatettu myös ostaa osa.

– Vähän ihmettelen, ettei esimerkiksi Rautaruukista ole täällä Hämeenlinnassa poikinut merkittäviä jatkojalostajia. Lieneekö heijastusta siitä, että Hämeenlinna on ollut koulu- ja virkamieskaupunki.

Ennen vaurastui… vain yrittämällä

Kajanto epäilee, että suurten yritysten johtajien palkitseminen vie motivaation yrittämiseltä. Johtajilla ei ole enää kykyä eikä motivaatiota yrittäjiksi.

– Entisaikaan ei voinut vaurastua kuin yrittämisellä. Nyt johto palkitaan yrittäjän kaltaisella vaurastumisella, mutta siltä ei vaadita riskiä. Voidaan kysyä, mikä on kohtuullista.

Markkinatalouden yritystoimintaa myös arvostellaan jatkuvasta kasvun tavoittelusta ja yrittäjien ahneudesta.

– Jos yritys ei kasva, se johtaa kulujen leikkaukseen. Yrityksen toiminta ei voi olla loputonta kulujen leikkausta.

– Kasvu on elinehto. On aivan selvä asia, että kasvuyrityksissä ovat myös tyytyväisimmät työntekijät. He näkevät, että yritetään.

Kokemuksesta Kajanto sanoo, että yrittäjät eivät juokse vain rahan ja tuloksen perässä. Hänen mielestään yrittäjiä kiinnostaa kehittäminen.

– Hyvä elämä ei synny pelkästä rahasta vaan toiminnasta ja aikaansaannoksista. Ne tuovat yrittäjälle myös taloudellisen menestyksen.

– Minun elämäni tarkoitus on nyt pilkkoa puut itselle ja lapsille. Meillä on yhteensä 12 tulisijaa, Kajanto virnistää.

Arto Kajanto ei vietä syntymäpäiviä. Hän on syntymäpäivänään matkoilla. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic