fbpx
Kanta-Häme

Mitä kivaa voisi tehdä syyslomaviikolla? Keräsimme sinulle parhaat paikalliset tärpit

Taidetapahtumassa Kauppakeskus Goodmanissa on luvassa räppiä, graffititaidetta ja sanoituspaja nuorille, Riihimäellä puolestaan pääsee Rytmirekkaan, kädentaitotyöpajoihin, uimaan ja luistelemaan.
Rap-artisti Kake Karisson vetää sanoituspajaa ja esiintyy syyslomaviikolla 20.10. Kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa. Kuva: Muu
Rap-artisti Kake Karisson vetää sanoituspajaa ja esiintyy syyslomaviikolla 20.10. Kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa.

Nurkka Art Fest -taidetapahtuma 20.10.

Syyslomaviikon ilmainen Nurkka Art Fest -taidetapahtuma nuorille valloittaa Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmanin Paasiaukion ja nuorisotila G-nurkan keskiviikkona 20. lokakuuta.

Päivällä nuorilla on mahdollisuus osallistua yhteisöllisen graffitin luomiseen katutaiteilija Janne Lahden johdolla sekä oppia kirjoittamaan lyriikkaa rap-artisti Kake Karissonin sanoituspajassa, joka huipentuu illalla itse artistin keikkaan kello 19.

Millaista settiä on luvassa, Kake Karisson?

– Energistä, inspiroivaa ja meiningin kattoon nostavaa settiä! Kuullaan muun muassa biisit Elän, Tästä tulee hyvä päivä sekä Soihtu, joka valittiin Suomen paralympialaisjoukkueen viralliseksi kisabiisiksi Etelä-Korean talviparalympialaisiin.

Vedät tapahtumassa myös sanoituspajaa. Mikä on viestisi nuorille?

– Viestini nuorille on se, että pitää löytää se oma juttu, josta mun biisi Mitä sydän sanoo kertoo, ja tehdä sitä rohkeasti ja täysillä. Kun itse kiinnostuin musiikista, tein sitä aluksi salaa kaikilta, ja monilla nuorilla on sitä ihan samaa. Viestini on nuorten rohkaiseminen ja toisten tsemppaaminen.

– Sanoituspajassa annan vinkkejä lyriikoihin. Olitpa sitten ensikertalainen tai jo kokenut biisinikkari, jokaiselle löydetään toimiva tapa tehdä. Lyriikkapajaan osallistujat ovat myös tervetulleita keikan aikana lavalle kanssani esittämään oman tuotoksensa, jos haluavat.

Nurkka Art Fest käynnistyy Paasiaukiolla kello 14, ja nuorisotila G-Nurkka avautuu kello 16.

Graffitien tekemisen ja sanoituspajan lisäksi tapahtumassa on tarjolla myös muuta toiminnallista ja taiteellista ohjelmaa.

Tapahtuman järjestää Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Kauppakeskus Goodmanin ja Kulttuurikeskus Arxin kanssa.

Nurkka Art Fest 2021 Kauppakeskus Goodmanin (Kaivokatu 7, Hämeenlinna) Paasiaukiolla ja nuorisotila Nurkassa ke 20.10. kello 14–21. Tapahtuma on ilmainen.

Sisähuvipuisto Pomppumaailma 16.10.–19.10.

Suomen suurin liikkuva sisäleikkipuisto Pomppumaailma viihdyttää Hämeenlinnassa Säästöpankki-areenalla vielä lauantaista tiistaihin.

Pop up -sisähuvipuisto rakentuu erilaisten ilmatäytteisten viihdelaitteiden ympärille. Alueelta löytyy lisäksi paljon erilaisia pelejä ja laitteita kaikenikäisille sekä oma alue alle 4-vuotiaille.

Menossa mukana on myös Liikunta-Leijona. Kahvilassa on runsas tarjoilu suolaista ja makeaa.

Pomppumaailma-sisähuvipuisto Säästöpankki-areenassa (Härkätie 17, Hämeenlinna) avoinna la–ma 16.–18.10. klo 10–20 ja ti 19.10. klo 10–18. Liput vain portilta. Aikuiset ja sylivauvat ilmaiseksi.

Arxin Kujahulinat 19.10.

Kulttuurikeskus Arxin perinteiset syysloman Kujahulinat järjestetään Verkatehtaalla tiistaina 19.10.

Kujahulinoihin voi mennä moikkaamaan kaverikoiria ja työpajailemaan aarteiden ja heijastavien asusteiden parissa. Omin käsin askarreltuja heijastavia asusteita pääsee heti testaamaan upeiden valojen säihkeessä.

Aarre-työpajassa selvitetään, mitä aarteita lapsilta löytyy, ja tutkitaan erilaisia aarteita. Työpajassa suunnitellaan yhdessä lasten aarteiden ympärille koottua Aarre-näyttelyä, joka on esillä Arxissa keväällä 2022.

Kujalla pääsee paistamaan vaahtokarkkeja nuotiolla ja nautiskelemaan kuumaa mehua omasta mukista.

Hämeenlinnan historiaan sukeltava jättimäinen ja elämyksellinen Skidipeli on auki koko tapahtuman ajan. Skidipeliä pääsee pelaamaan Galleria Arxissa.

Arxin Kujahulinat Verkatehtaalla (Verkatehtaankuja, Hämeenlinna) ti 19.10. klo 10–14.

Junaretki Iittalaan

Syysloma on erinomainen hetki lähteä Iittalaan vaikka koko päiväksi.

Juna-asemalta voi suunnata Iittalan lasitehtaalle ja sen vierailuparvelle seuraamaan lasinpuhaltajien työskentelyä. Designmuseo Iittalassa voi perehtyä lasin historiaan.

Viikon aikana on mahdollisuus osallistua työpajoihin Lasimäen Linnanrouvassa ja Naivistit Iittalassa -tapahtumaan liittyen. Linnanrouvassa voi askarrella sudenkorento-heijastimen. Naivistien työpajoissa perehdytään väreihin ja kalligrafiaan.

Iittalassa voi kiertää omatoimisen tarinareitin, jonka alkupiste on Lasimäen sydämessä. Ohjeita seuraten kuulee mielenkiintoisia kertomuksia Iittalasta.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkit: iittalavillage.fi/syysloma-syyslomapaiva-iittala-iittalavillage/

Riihimäellä aktiviteetteja pitkin viikkoa

Riihimäen kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelut järjestävät syyslomaviikolla muun muassa kädentaitotyöpajoja, uintia, luistelua sekä muuta aktiviteettia.

Esimerkiksi Nuorisokeskus Monarilla (Uudenmaankatu 1) järjestetään perinteinen Taidetehdas lauantaina 16.10. kello 11–15. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Alle kouluikäisten toivotaan tulevan huoltajiensa seurassa. Tapahtumaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Muusikon urasta haaveilevia varten Monarin pihalla on lauantaina 16.10. kello 11–15 Rytmirekka, jossa nuoret pääsevät soittamaan sähkörumpuja, bassoa, kitaraa sekä koskettimia. Kuulokekuuntelun avulla saa soittaa omassa rauhassa ja tuottaa digiteknologisin laittein vaikka oman biisin. Aiempaa soittotaitoa ei tarvita, sillä musisointituokioiden aikana tukena ovat alan huippuammattilaiset. Rytmirekka on osa Taidetehdas-tapahtumaa.

Liikunnallista menoa tarjoavat muun muassa uima- ja jäähallit. Tarjolla on erilaisia uinti- ja luisteluvuoroja, kuten esimerkiksi Wibit-rata uimalan isossa altaassa tiistaina 19.10. kello 13–20 ja niin mailallisia kuin mailattomia yleisöluisteluvuoroja Riihimäen jäähalleilla. Liikunta- ja hyvinvointikeskuksen ohjatut liikuntaryhmät ovat tauolla syyslomaviikon ajan.

Ulkoliikuntaa voi harrastaa esimerkiksi tiistaina 19.10. kun vietetään kuntokatsastusreitin avajaisia pyörätiellä Lasitehtaan koulun kohdalla Tehtaanportinkadulla kello 16–17. Reitin avaavat kaupunginjohtaja Jere Penttilä ja liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Markus Rantsi.

Perheen pienille liikkujille on tarjolla hauskaa eläinhahmojen etsintää lauantaista 16.10. alkaen aina syyslomaviikon loppuun asti. Hiiri, karhu ja pupu seikkailevat neljässä eri leikkipuistossa. Löydätkö hahmot Itsenäisyydenpuistosta, Hirsimäenpuistosta, Jukka Jalosen puistosta ja Perhospuistosta?

Syyslomaviikolla kannattaa hyödyntää myös Riihimäen upeita luontokohteita ja esimerkiksi käydä ihastelemassa jääkauden aikaisia muodostumia Riuttan luontopolulla. Polku on pituudeltaan vain noin 2,5 kilometriä, joten sinne voi suunnistaa koko perheen voimin.

Lisätietoja: riihimaki.fi

Museojuna-ajelua ja nukketeatteria 16.–24.10.

Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä on koululaisten syyslomalla 16.–24.10. monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.

Luvassa on nukketeatteria, museojunaliikennettä, askartelua ja pienoisrautateitä.

Lauantaina 16.10 tehdään koko päivän syysretki Tammisaareen ja Hankoon perinnejuna Valtterin matkassa. Päivän teemaksi voi valita Alvar Aallon Tammisaaren tai Hangon sotahistorian.

Tiistaina 19.10. on pienten junien askartelua ja muuta omatoimista puuhaa museon työpajatilassa.

Keskiviikkona kello 10.30 ja 11.30 Pienpaja esittää nukketeatteriesityksen Matkakuumetta Nalle Naavatassu. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla: inka.alen@rautatiemuseo.fi.

Torstaina 21.10. museon Lättähattu on liikenteessä Rautatiemuseon alueella kello 11–14.

Perjantaina ja lauantaina 22.10. ja 23.10 museon kokoustilassa on esillä Hyvinkään asema-aluetta esittävä pienoisrautatie, jossa liikennöidään suomalaisella rautatiekalustolla.

Suomen Rautatiemuseo (Hyvinkäänkatu 9, Hyvinkää) on avoinna syyslomalla 16.–24.10. la–su klo 12–17 ja ti–pe klo 10–15. Lisätiedot ja lippujen hinnat: rautatiemuseo.fi

Syysloma on lukuloma

Kirja-alan järjestöt kannustavat perheitä viettämään koulujen syyslomalla lukulomaa lukemalla yhdessä. Kampanja toteutetaan nyt kolmatta kertaa.

Lukeminen on koko perheelle sopiva yhteinen harrastus, ja syysloma on erinomainen hetki varata siihen aikaa, sanovat kirja- ja lukutaitoalan keskeiset toimijat. Perheen yhteiselle lomamatkalle on turvallista ja edullista lähteä kirjan siivin. Lukulomalla erinomainen matkakohde onkin oma lähikirjasto tai kirjakauppa.

Kampanjan mukana kirjamatkalle ovat lähteneet muun muassa jalkapalloilijat Tim Sparv ja Linda Sällström, räppäri F, yrittäjä Mikael Pentikäinen sekä tubettaja Lukuhirmu Hertta. He kertovat matkakaverivideoillaan omasta matkastaan kirjojen ja lukemisen maailmaan ja kannustavat muitakin mukaan.

Ääni- ja sähkökirjat tarjoavat yhä useammalle pääsyn kirjallisuuden pariin, ja kirjastojen sekä kirjakauppojen valikoimista löytyy kaikkia kiinnostavaa sisältöä. Kirja-alan ammattilaiset antavat kampanjan aikana lähikirjastoissa ja kirjakaupoissa lukuvinkkejä. HÄSA

Kampanjan verkkosivuilla Lukuloma.fi voi tutustua matkakavereiden videoihin ja eri ikäryhmille koottuihin kirjavinkkeihin. Tulostettavien värityskuvien avulla voi asettaa itselleen lukutavoitteita ja seurata niiden etenemistä. Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov.

Menot