Kanta-Häme

Kakkoskotikauppa piristyi

Kesämökit alkavat kiinnostaa ostajia yleensä vapun tienoilla. Tänä vuonna kiinteistönvälitysfirmojen ovet ovat kuitenkin käyneet tiuhaan jo kuukauden päivät.

– Harmillista on vain se, ettei meillä oikein ole mitä myydä. Kiinnostuneita riittää jonoksi asti, kertoo Kiinteistömaailman myyntijohtaja Juha Mylläri.

Mylläri uskoo, että maaliskuiset aurinkopäivät veivät monen ajatukset jo tulevaan kesään. Niin ostajat kuin myyjätkin haluavat usein viettää tulossa olevan kesän omalla mökillä.

– Jos vertaa viime vuoteen, kiinnostuneita kävijöitä ja kysyjiä on huomattavasti enemmän.

Kesän lisäksi mökillä juhlitaan jouluja ja pääsiäisiä. Siksi veden äärelle 2000-luvulla rakennetut loma-asunnot, joissa on sähköt, juokseva vesi ja sisävessa, käyvät parhaiten kaupaksi.

– Omarantainen kesämökki menee liukkaasti. Kuivan maan mökit ovat niitä haastavimpia myytäviä, summaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Aija Harainen.

Kiinteistönvälittäjien mukaan taantuma ei ole lannistanut kesämökistä haaveilevia ainakaan Kanta-Hämeessä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tasaisen varmasti hiipunut kesämökkikauppa näyttäisi viimein virkistyneen.

– Uutisoinnit hiipumisesta ovat vähän harhaanjohtavia, sillä silloin puhutaan koko Suomesta. Keskinäiset erot ovat suuria. Kysyntä on sitä suurempaa, mitä lähempänä pääkaupunkiseutua ollaan, Kiinteistömaailman Mylläri sanoo.

Myllärin mukaan se, että mökki ei käy kaupaksi, johtuu väärästä hinnoittelusta.

– Taantuma on muokannut pyynnöt realistisiksi. Siksi kauppa käy.

Samoilla linjoilla on Hämeenlinnan Kotijoukkueen asunnonvälittäjä, yrittäjä Seppo Ojala.

– Ihmiset ovat hintatietoisia.

Kanta-Hämeessä viime vuonna myydyt kohteet sijaitsevat kartalla kohtalaisen tasaisesti. Myllärin mukaan mikään alue ei ole erityisen suosittu muihin nähden.

Tietyn alueen sijaan ostajat arvostavat omaa rantaa tai ainakin veden läheisyyttä sekä hyviä kulkuyhteyksiä teitse tai vesitse. Rantatontteja, joissa olisi rakennusoikeutta, on Kanta-Hämeessä kuitenkin verrattain vähän.

Yhä useammalle mökin varustelutasosta on tullut jopa sijaintia tärkeämpi. Esimerkiksi sähkötöntä mökkiä on vuosi vuodelta yhä vaikeampi myydä.

Välittäjien mukaan tyypillinen mökinostaja on eläkeikää lähestyvä pariskunta, joka on hoitanut asuntolainan ja etsii lisääntyneelle vapaa-ajalle kakkoskotia.

– Kesämökki ei ole enää työleiri, vaan paikka, jossa ladataan akkuja, Mylläri sanoo.

– Nuoret perheet ostavat mökkejä aika vähän, ainakin niitä, joiden myyntihinta ylittää sadan tonnin rajan, Ojala lisää.

Kesämökkibuumista voidaan tuskin tänäkään vuonna vielä puhua.

Maanmittauslaitoksen mukaan rantamökkejä myytiin noin kolmannes vähemmän viime vuonna kuin vuonna 2006. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020