Kanta-Häme

Kakkostiellä ja koulutuksella lisää elinvoimaa

Kuusi hämäläistä kansanedustajaa, Forssan seudun kunnanjohtajat ja Hämeen liiton edustajat miettivät yhdessä reseptiä Forssan seudun elinvoiman lisäämiseksi Mustialassa eilen torstaina järjestetyssä tilaisuudessa. Voimakkaimmin esiin nousivat valtatie 2:n parantaminen ja koulutuksen lisääminen, jotka nähtiin lääkkeiksi moniin seutukunnan ongelmiin.

– Forssan seudun saatavuuden kannalta 2-tie on tärkeässä asemassa. Toinen iso asia on ammattikorkeakoulun ja luonnonvarakeskuksen hyödyntäminen sekä säilyttäminen vahvoina. Niiden avulla seudulle voidaan saada uusia hankkeita, yrityksiä ja työpaikkoja, Hämeen maakuntajohtaja Timo Reina sanoi.

Kuntajohtajien viesti kansanedustajille oli samankaltainen. Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson katsoi, että koulutus on merkittävä tekijä.

– Esimerkiksi Tammelassa koulutusaste on maltillinen. Koulutuksesta pitää huolehtia, jotta seutu olisi vetovoimainen.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kiitteli, että Hämeen kansanedustajat ovat hyvin 2-tien kehittämisen takana.

– Haluan myös painottaa sitä, että seudun kunnat ovat yksimielisiä kärkihankkeista. Meidän on mentävä yhdessä eteenpäin.

Kakkostietä kehittämään

Forssalainen kansanedustaja, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että 2-tie on saatava suuremman kehittämisen kohteeksi.

– Forssan seudulla pitää myös edetä yrittäjyys edellä ja poistaa turhat esteet yrittäjyyden tieltä. Koulutukseen tulee panostaa pitkäjänteisesti ja hyödyntää tehokkaammin jo olemassa olevaa osaamista. Meidän on myös lähdettävä rohkeasti seudun ulkopuolelle ja lopettava keskinäinen vääntäminen.

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) sanoi, että 2-tien ympärille pitää saada mahdollisimman paljon kytköksiä, jotka esimerkiksi lisäisivät alueen työllisyyttä.

– Sillä tavalla kakkostien parantamisesta saataisiin vahvempi hanke ja sen toteutuminen olisi todennäköisempää. Forssan seudulla pitäisi myös panostaa koulutukseen, ja onkin tärkeää, että Hämeen ammattikorkeakoulun nykyinen rakenne säilyy. Lisäksi seudun erityisosaamista kannattaisi brändätä vahvemmin.

Lahtelainen kansanedustaja Jouko Skinnari (sd.) ilmoitti niin ikään olevansa sitoutunut kakkostien kehittämiseen. Myös hän painotti sitä, että yritysten mukana oleminen tekee hankkeesta vahvemman.

Samoilla linjoilla oli hämeenlinnalainen kansanedustaja Ismo Soukola (ps.).

– 2-tie on yhtä tärkeä kuin alueen muutkin suuret tiehankkeet. Forssan seudun kuntien yhteistyö tuntuu toimivan mutta yhteishenkeä voisi olla vielä enemmän.

Imagolle kohennusta

Myös hämeenlinnalainen kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) puhui yhteistoiminnan puolesta.

– Viisi pientä toimijaa omilla pelimerkeillään ei riitä, vaan tarvitaan riittävää massaa. Soten suhteen olisi hyvä, ettei seudulla toimivaa mallia romutettaisi ja päätöksenteko pidettäisiin lähellä kuntia.

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) haluaisi, että Forssan seudulle tehtäisiin pikimmiten imagon kohentaminen.

– Pr-työtä on saatava tekemään seudun kärkiyritykset ja paluumuuttajia. Ihmisten ja yritysten usko Forssan seutuun on palautettava ja katseet suunnattava tulevaisuuteen. 2-tien suhteen kaikki suunnitelmat ovat valmiita. Se on vain saatava mukaan toteutettaviin hankkeisiin.

Hämeen liiton isännöimässä tilaisuudessa olivat mukana myös Ypäjän kunnanjohtaja Vesa Ketola ja Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko. Virkavapaalla olevaa Humppilan kunnanjohtajaa Marko Järvenpäätä sijaisti hallintojohtaja Tuija Pihlajamäki.

Mustialasta kansanedustajat jatkoivat kierrostaan Riihimäelle ja Hämeenlinnaan. Perjantaina vuorossa on Päijät-Häme. (HäSa)