fbpx
Kanta-Häme Forssa

Lukijan aihe: Kaksi joutsenta kuoli lennettyään sähkölinjaan, josta puuttui varoituspallot – Verkkoyhtiön mukaan korjaus ei ole kiireellinen

Lyhyeltä matkalta on pudonnut peräti 10 mustaa ukkosenjohtimiin kiinnitettyä lintujen varoituspalloa. Syynä lienee sää, materiaali tai asennusvirhe.
Järventaustantiellä voimalinjalta on pudonnut 10 lintujen varoituspalloa. Sillan läheisellä pellolla majailee noin sadan joutsenen parvi, jolle pallojen putoaminen on vaaratekijä. Sähkönjakeluun joutsenen törmäys ei vaikuta. Pudonneista palloista ja kuolleista linnuista on hyvä ilmoitella kanta- tai jakeluverkon haltijalle. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Järventaustantiellä voimalinjalta on pudonnut 10 lintujen varoituspalloa. Sillan läheisellä pellolla majailee noin sadan joutsenen parvi, jolle pallojen putoaminen on vaaratekijä. Sähkönjakeluun joutsenen törmäys ei vaikuta. Pudonneista palloista ja kuolleista linnuista on hyvä ilmoitella kanta- tai jakeluverkon haltijalle. Kuva: Tapio Tuomela / HäSa

Voimalinjan läheisyydessä lojuneet kaksi kuollutta joutsenta kiinnittivät viime viikon alussa Järventaustantietä kulkeneiden huomion.

Ihmetystä herättivät myös jo edellisviikolla pellolla vaanineet “mustat kissat”, jotka lähemmän tarkastelun perusteella osoittautuivat linjalta pudonneiksi lintujen varoituspalloiksi. Eräs tien varren asukas löysi maastoa tarkemmin tutkittuaan noin 500 metrin matkalta 10 mustaa, halkaisijaltaan noin 20-senttistä lintupalloa.

– Vaikea sanoa, mistä putoaminen johtuu. Syynä voi olla säästä johtuva lumen tai jään aiheuttama painon lisääntyminen. Jossain kohteessa on ollut myös asennusten kanssa ongelmia ja materiaaleissa voi olla virheitä, Fingrid oyj:n erikoisasiantuntija Tiina Seppänen selvittää.

Kantaverkkoyhtiön tietoon pallojen putoaminen tuli Forssan Lehden otettua yhteyttä. Riihivalkaman kylällä kulkee rinnakkain vuosina 2016 ja 1993 valmistuneet linjat, eikä tiedossa ole kummalta pallot ovat peräisin.

– Maastotarkastus suoritetaan 2–3 vuoden välein, jolloin tällaiset havainnot normaalisti tulevat huomioitua. Asia tarkistetaan, mutta aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa, koska tämä ei ole käyttövarmuuden ja johdon turvallisuuden kannalta kiireellinen asia.

 

Lintupallojen putoamisia tapahtuu useimmiten ajan nakertaessa muovista valmistettujen pallojen rakenteita.

– Pallot asennetaan ukkosenjohtimiin, jolloin niiden paino ei muodostu liian kovaksi. Niitä laitetaan yleensä noin 10–20 metrin välein ja vierekkäin kulkevilla linjoilla ne asennetaan limittäin.

Fingridin linjoilta löytyy oransseja ja mustia lintupalloja sekä lentoliikenteen varoittamiseksi asennettuja valkoisia ja punaisia lentoestepalloja, jotka ovat halkaisijaltaan peräti metrin.

– Kokeilussa meillä on myös lintuspiraaleja ja heijastavia lätkiä. Haluamme tietää, miten ne pitkällä aikajänteellä toimivat, Tiina Seppänen kertoo.

 

Sitä monienko lintujen kohtaloksi Fingridin 14 000 kilometrin linjaverkosto koituu vuosittain, on mahdotonta arvioida. Seppäsen mukaan luonnon oma jätehuolto eli pedot ovat tiedon hankkimisen kannalta turhankin tehokkaita.

Asukkaiden ja lintuyhdistysten kautta tulee vuosittain kuitenkin kymmeniä yhteenottoja erityisesti lintujen muuttoaikana.

– Linnut huomioidaan investointeja tehtäessä. Talon ulkopuoliset ornitologit arvioivat aina lintupallojen tarpeen ja esimerkiksi ruokailu- ja yöpymispaikkojen läheisyys huomioidaan suunnittelussa, Seppänen sanoo. HäSa

Menot