Kanta-Häme

Kaksi suota suojellaan Janakkalassa

Kolme UPM:n omistamaa suoaluetta aiotaan suojella niin, että niistä tulee yksityisiä suojelualueita. Alueista kaksi sijaitsee Janakkalassa ja yksi Savonlinnassa. Suojelusta on sovittu UPM:n, ympäristöministeriön sekä Hämeen ja Etelä-Savon ely-keskusten kesken.

UPM on ostanut Janakkalassa sijaitsevan Luuliolahti-Saukonojan alueen, joka on noin 61 hehtaaria. Kaksi muuta aluetta olivat ennestään UPM:n omistuksessa. Janakkalassa sijaitseva Rönnin lähdesuo on kooltaan 2,8 hehtaaria. Savonlinnan Savonrannan Suurilakean alueen suot kattavat 26,3 hehtaaria.

– Olemme iloisia, että UPM on lähtenyt aktiivisesti neuvottelemaan omistamiensa valtakunnallisesti arvokkaiden suokohteiden suojelusta. Kohteet ovat luontoarvoiltaan soidensuojelutyöryhmän valitsemien kohteiden arvokkainta kärkeä, sanoo ylijohtaja Timo Tanninen ympäristöministeriöstä.

Janakkalassa sijaitseva Rönnin suojelukohde on ojittamaton lähdesuo.

– Alueella on harsosammaleen ja isonauhasammaleen esiintymät. Alue on merkittävä lähdeluontotyyppien suojelun kannalta, sanoo ylitarkastaja Esa Pynnönen Hämeen ely-keskuksesta.

Luulionlahti-Saukonojan suot Janakkalassa ovat vähäpuustoisia ojittamattomia alueita, jotka ovat syntyneet Alasjärven vedennousun seurauksena.

– Alue on myös linnustoltaan arvokas, Pynnönen kertoo. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic