fbpx
Kanta-Häme

Kaksi tuomiota SCC-vyyhdistä – Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa

Toimitusjohtaja Markku Ritaluoman palkka kaksinkertaistettiin, vaikka yhtiön talous oli kuralla.
Markku Ritaluoma on osallistunut SCC-oikeudenkäynteihin videon välityksellä. Taustalla käräjätuomari Inkeri Kuuskoski ja käräjänotaari Nea Hiltula. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Markku Ritaluoma on osallistunut SCC-oikeudenkäynteihin videon välityksellä. Taustalla käräjätuomari Inkeri Kuuskoski ja käräjänotaari Nea Hiltula. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi torstaina tuomion Sunny Car Center -autotalohanketta luotsanneen Markku Ritaluoman palkka-asioita koskevassa oikeudenkäynnissä.

Ritaluoma velvoitettiin maksamaan Sunny Car Center Hämeenlinna oy:n konkurssipesälle 433 186 euroa viivästyskorkoineen.

Ritaluoma myös velvoitettiin suorittamaan takaisin konkurssipesälle noin 450 000 euroa SCC:n varoilla tehdyistä ostoista ja nostoista. SCC:n oikeudenkäyntikuluja hänelle tuli maksettavaksi noin 55 000 euroa korkoineen.

Maksettavaksi tuli myös pienempiä luottokorttimaksuja ja muita kuluja niin, että Ritaluoman korvattavaksi tuomittiin yhteensä noin 970 000 euroa.

Korvausvaateet perustuivat siihen, että yhtiön heikosta taloudellisesta tilasta huolimatta Ritaluoman palkka korotettiin kohtuuttoman suureksi, ja rahoja on viety velkojien ulottuvilta. Myös yhtiön kirjanpidossa oli puutteita.

 

Käräjäoikeus antoi tuomion myös Iisakki Kiemungin osalta erillisessä oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin Kiemungin vahingonkorvausvelvollisuutta konkurssipesälle. Hän oli SCC:n hallituksen jäsenenä hyväksymässä Ritaluoman palkankorotusta.

Kiemunki velvoitettiin suorittamaan konkurssipesälle soviteltu summa 46 656 euroa viivästyskorkoineen. Määrästä voidaan oikeuden mukaan vähentää sen verran, mitä Ritaluomalta saadaan perityksi samoista palkoista.

Kiemunki velvoitettiin myös korvaamaan konkurssipesän oikeudenkäyntikuluja 12 000 euroa viivästyskorkoineen.

Kertomansa mukaan Kiemunki pyrki, mutta epäonnistui, saamaan tietoa yhtiön tilanteesta.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia ja ratkaisuista voi valittaa hovioikeuteen.

 

Lue myös: Ritaluoma tyytyi tuomioonsa, Kiemunki valitti (5.7.2019)

 

Paljon julkisuutta saaneen autotalohankkeen jäljiltä on käyty eri oikeudenkäyntejä.

Aikaisemmin käräjäoikeus on tuominnut Ritaluoman 6,2 miljoonan euron korvauksiin SCC:stä vietyjen varojen vuoksi. Kiemunki määrättiin yhteisvastuulliseksi 350 000 euron osalta. HäSa

Menot