Kanta-Häme

Kaksin lasi kaunihimpi

Kivenheiton päässä Hämeenlinnan rautatieasemalta sijaitsevassa vanhassa makasiinirakennuksessa hohkaa yli 1000-asteinen trummeli eli jälleenlämmitysuuni.

Soda Shop Designin lasinpuhaltaja Marjut Numminen työntää trummeliin työstämänsä lasiköntin, jotta se lämpenee tarpeeksi kuumaksi ja työskentely voi jatkua. Nissisen työpari Aino Vilpas säätää trummelin suuaukkoa ja kuumennusta.

Makasiinissa on lähemmäs 40 astetta lämmintä, mutta molemmat puhaltajat työskentelevät pitkähihaisissa paidoissa.

– Hihat pitävät kuumuutta loitolla. Ilman niitä ihokarvat varmasti kärähtäisivät, Numminen nauraa.

Numminen ja Vilpas tapasivat toisensa jo opiskellessaan Nuutajärvellä lasinpuhallusta.

– Lasia puhalletaan usein työpareittain. Aloimme pian koulun aloittamisen jälkeen työskennellä yhdessä, Numminen kertoo.

Heistä kumpikin päätyi kouluun sattumalta.

Vilpas pyrki lukion jälkeen taidekouluun, mutta ei päässyt sisään. Hänen äitinsä oli vinkannut Nuutajärven täydennyshausta, ja hän oli lopulta päässyt opiskelemaan vapaamuotoisen hakemuksen perusteella.

Numminen sen sijaan on ennen opiskelemistaan lasinpuhaltajaksi lukenut kauppatieteitä yliopistossa. Hän on valmistunut ekonomiksi ja ehti työskennelläkin alalla.

– Olin töissä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa, josta minulle tarjottiin jatkosopimusta. Minulle tarjottiin paikkaa myös Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuskeskuksesta, mutta olin jo päättänyt, etten halua jäädä alalle.

Nummisen päätöksen takana oli jonkin asteinen maailmantuska. Hänen ammattinsa ja aatemaailmansa eivät kohdanneet.

– Lasinpuhalluksessa yhdistyvät käsillä tekeminen ja materiaalin kestävyys. Lasiesineet eivät ole kertakäyttöisiä.

Sekä Numminen että Vilpas kertovat jääneensä puhaltamiseen koukkuun jo kerrasta.

Nuutajärveltä valmistuttuaan kaksikko lähti saamaan lisäoppia Ruotsin Orreforsin Glasriketiin. Glasriket on historiallinen lasimuotoiluun keskittynyt alue, jolla on parhaimmillaan sijainnut 15 lasitehdasta.

Nummisen ja Vilppaan oli tarkoitus viipyä Ruotsissa pitkään, mutta vahva idea omasta yrityksestä veti heidät takaisin Suomeen jo vuoden jälkeen.

– Teloin Ruotsissa jalkani, enkä päässyt kouluun muutamaan kuukauteen. Suunnittelin yritystä päivät pitkä ja odotin, että Aino tulee koulusta kotiin, jotta voin näyttää hänelle, mitä olen saanut aikaan, Numminen kertoo.

Soda Shop Design on ollut olemassa nyt seitsemän vuotta, joista kolme se on majaillut Hämeenlinnassa. Numminen ja Vilpas tekevät yrityksen nimissä uniikkia käyttölasia, jolle on ominaista kirkkaat värit ja ruokasoodan lasiin tekemät pirskahtelevat kuplat.

– Nimemme viittaakin ruokasoodaan ja myös amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluviin värikkäisiin soda shoppeihin eli limubaareihin, Numminen sanoo.

Kaksikko haluaa edistää työllään myös kestävää kehitystä. Studion hytin eli lasinpuhallustilan trummeli on energiaa säästävää mallia. Lisäksi he haluavat korostaa lasin pitkää käyttöikää.

– Kilpailijamme eivät ole missään nimessä toiset suomalaiset puhaltajat, vaan ulkomailta tuleva halpalasi, jota ihmiset eivät arvosta ja jota pidetään sen hinnan ja laadun takia kertakäyttöisenä, Numminen selittää.

Vuosien aikana työparin yhteistyö on hioutunut niin saumattomaksi, ettei toista tarvitse edes ohjeistaa ääneen.

Numminen ja Vilpas tosin kertovat, että heidän ajatuksensa lasista ja luomisesta ovat alusta asti olleet samansuuntaiset. Siksi yrityksen suunnitteleminen oli ollut helppoa.

– Kahdestaan työskenteleminen tekee kaikesta kätevämpää.

Omien lasiesineiden lisäksi Soda Shop Design järjestää niin sanottuja elämyspuhalluksia.

Elämyspuhalluksessa asiakas saa Nummisen ja Vilppaan avustuksella puhaltaa oman lasiesineen, joka lähetetään puhaltajalle itselleen sen jäähdyttyä. Elämyksen voi ostaa niin yksittäiselle henkilölle kuin suuremmalle ryhmälle.

– Olemme tarjonneet elämyksiä alusta asti, mutta viime vuosina olemme keskittyneet niiden tuotteistamiseen, Vilpas ja Numminen kertovat.

Nykyisellään he tekevät yhteistyötä myös matkanjärjestäjien kanssa.

– Hämeenlinnassa käy paljon turisteja, ja se sijaitsee tarpeeksi lähellä Helsinkiä ja Tamperetta. Esimerkiksi tänä aamuna meillä kävi ryhmä singaporelaisia turisteja. HÄSA