Kanta-Häme Hattula

Kaksossisarukset selvisivät sotatalven kurimuksesta Lepaalla

Tampereelle adoptoidut Marja Mathlin ja Heikki Karjalainen vierailivat Hamkin alueella entisessä puutarhaopistossa.
Kaksossisarukset Marja Mathlin ja Heikki Karjalainen viettivät yhteisiä 80-vuotisjuhliaan elokuussa. Karjalaisen tytär oli selvitellyt juhlaa varten isänsä ja tätinsä vaiheita Lepaalla talvisodan aikana. Kuva: x
Kaksossisarukset Marja Mathlin ja Heikki Karjalainen viettivät yhteisiä 80-vuotisjuhliaan elokuussa. Karjalaisen tytär oli selvitellyt juhlaa varten isänsä ja tätinsä vaiheita Lepaalla talvisodan aikana. Kuva: Sirkka Karjalainen

Kangasalla asuvat kaksossisarukset Marja Mathlin ja Heikki Karjalainen viettivät elokuussa 80-vuotispäiväänsä. Juhlassa Karjalaisen tytär järjesti yllätyksen, sillä hän oli selvitellyt isänsä ja tätinsä vaiheita pikkuvauvoina Lepaalla.

Kun Helsingin lastensairaala evakuoitiin puutarhaopistolle talvisodan sytyttyä, hätäkasteessa Marjaksi ja Heikiksi ristityt vauvat olivat mukana.

– Äitimme sisar oli vienyt meidät pärekorissa sairaalaan Helsingissä, kun oma äitimme oli kovin huonossa kunnossa. Täti ei ollut antanut periksi ennen kuin meidät otettiin sairaalaan, kertoo Heikki Karjalainen.

Samaan perheeseen pääsemisestä ei mitään takeita

Vakavasti sairaista lapsista kaikki eivät selvinneet edes evakuointimatkasta, ja myös Lepaalla lapsia menehtyi, mutta Marja ja Heikki selvisivät. He viettivät koko sotatalven Lepaalla, sillä heidän äitinsä kuoli itsenäisyyspäivänä 1939 ja isä oli sodassa.

Heikki Karjalainen kertoo, että heidän isänsä päätti antaa kaksoset adoptoitavaksi, kun ei rintamalla ollessaan pystynyt itse heistä huolehtimaan.

Sotatalvena ei ollut mitään takeita siitä, että sisarukset pääsisivät samaan perheeseen, mutta niin kävi. Keväällä 1940 kaksosia tuli katsomaan Tampereella toimineen kenkätehdas Kaven johtaja Pekka Karjalainen vaimonsa Lempin kanssa.

– He olivat kuulleet meistä, sillä Lempin sisar oli tuntenut oman äitimme ja tiesi, että olimme Lepaalla, Heikki Karjalainen kertoo.

”Et sinä näitä hengissä saa pysymään”

Sisaruksille selvisi myöhemmin, että Pekka Karjalainen halusi adoptoida pojan, mutta Lempi Karjalainen toivoi tyttöä.

– He kertoivat meille, että Pekka oli kumartunut katsomaan meitä lähempää, ja silloin Marja oli tarttunut häntä korvista kiinni. Sen jälkeen Pekka oli sanonut, että nämä me otetaan, ja niin pääsimme samaan perheeseen, Heikki Karjalainen kertoo.

Pekka Karjalainen oli tosin huomauttanut vaimolleen, että ”et sinä näitä hengissä saa pysymään, vaikka sairaanhoitaja oletkin”.

– Mutta hyvinhän siinä kävi. He ottivat meidät mukaansa samassa pärekorissa, jossa meidät oli lastensairaalaan tuotu.

Adoptiosta kerrottiin ennen koulutien aloittamista

Perheessä ei ollut muita lapsia eikä tullut myöhemminkään. Karjalaiset asuivat ensin Tampereen Petsamossa ja myöhemmin pitkään Tampereen Koulukadulla.

Vanhemmat kertoivat Marjalle ja Heikille ennen heidän kouluun menoaan, että heidät oli adoptoitu.

– Äiti oli sillä tavalla nykyaikainen ihminen, että hän piti tärkeänä kertoa meille adoptiosta ja myös sen syistä. Meille ei jäänyt siitä mitään pahoja tuntemuksia, vaan olimme sinut asian kanssa.

Myös aikuisena Heikki Karjalainen ja Marja Mathlin ovat pysytelleet pääosin Tampereen seudulla, ja tällä hetkellä molemmat asuvat Kangasalla.

Molemmat ovat leskiä, ja kummallakin on lapsia ja lapsenlapsia. Heikki Karjalainen asuu kerrostalossa itsekseen, Marja Mathlin taas palvelutalossa.

Lokakuussa sisarukset kävivät Lepaalla tutustumassa nykyisen Hamkin Lepaan yksikön tiloihin, joissa heitä oli vauvana hoidettu. Kotiseutuneuvos Erkki Ulamo toimi oppaana.

– Oli erittäin mielenkiintoista nähdä alue nyt. Mutta ensimmäinen kerta tämä ei ollut, me olemme vierailleet Lepaalla aiemmin kuoroharrastuksen ansiosta, Heikki Karjalainen kertoo.

Sisarukset olivat molemmat pitkään mukana Kangasalan laulun ystävät -kuorossa. HÄSA

Lisää aiheesta: Lepaan puutarhaoppilaitos muuttui talvisodassa pikavauhtia lastensairaalaksi

Päivän lehti

16.2.2020