Kanta-Häme

Kalastajille tulossa iso muutos

Aurinko paistaa, ja kalakin syö aina silloin tällöin. Seppo Kallio on pilkillä Lehijärven jäällä. Kallio ei paljon perusta suunnitteilla olevasta uudesta kalastuslaista.

– Hyvä, että tulee yksi lupa. Se helpottaa, Kallio kommentoi.

Suunnitelma on yksinkertaistaa kalastuslupakäytäntöä. Tulevaisuudessa olisi yksi lupa yli 18-vuotiaille ja se kävisi koko maassa.

Nyt vielä eletään kahden kortin järjestelmää, jossa 18–64-vuotiaat lunastavat valtion kalastuksenhoitomaksun ja sen lisäksi läänikohtaisen viehekortin. Jatkossa riittäisi yksi kortti, mutta se maksaisi vähän enemmän, koska se kattaisi koko maan.

Hämeen kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Petri Mäkinen sanoo, että vapakalastuksen kannalta uudistus on hyvä. Se helpottaa harrastajakalastajien kalastusta, kun yksi lupa riittää.

– Se voi kismittää yli 64-vuotiaita, jotka ovat tähän asti yhdellä vavalla saaneet kalastaa ilmaiseksi, Mäkinen arvioi.

Mäkisen mukaan kalastuspuuhissa näkee juuri eniten yli 64-vuotiaita, mutta hän pitää reiluna systeemiä, jossa käyttäjä maksaa.

Kuhaveljien puheenjohtaja Arimo Matinmäki on juuri sitä mieltä, että yli 64-vuotiaiden kalastusoikeuteen ei saisi kajota, vaan edelleen yli 64-vuotiaat saisivat yhdellä vavalla kalastaa ilman lupaa.

– Jos tarvitaan lupa, se vähentää kyllä intoa kalastaa, Matinmäki arvioi.

Lupakäytäntö edistää myös kalastusmatkailua, sillä kalastusmatkailuyritykset voivat hakea Ely-keskukselta lupaa, ja samalla luvalla yritys voi viedä asiakkaat kalastamaan.

Ovelta ovelle myynti loppunee

Seppo Kallio ei ole saalistaan myynyt, vaikka viime viikonloppunakin avannosta nousi 120 hyvää ahventa. Hän sanoo, ettei kukaan kaloja huoli, vaikka olisi kuinka hyviä ahvenia tarjolla.

Niin. Uudessa kalastuslaissa vapaa-ajan kalastajille tulee mahdollisesti saaliin myyntikielto. Sillä pyritään harmaan talouden kitkemiseen.

Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä sanoo, että eri asia on, kuinka asiaa sitten valvotaan.

– Se on mielenkiintoinen kysymys. Ei ole myöskään mitään tietoa siitä, kuinka paljon kalaa myydään esimerkiksi ovelta ovelle.

Myllylä muistuttaa, että EU:n lainsäädännöstä löytyy pykälä, jossa kalanostaja voi ostaa alle 30 kiloa kalaa, eikä siitä tarvitse ilmoittaa. Tällä on haluttu taata, että esimerkiksi välimeren maissa ravintolat saavat jatkuvasti kalaa.

– Voisiko tätä soveltaa myös meillä jollakin tavalla? Sehän tukisi lähiruoka-ajattelua, Myllylä pohtii.

Kalatalouden keskusliitto on ottanut kantaa maa- ja metsätalousministeriössä tekeillä olevaan uuteen kalastuslakiin.

– Tässä on värkätty liikaa virkamiesvetoista systeemiä. Siihen ei pitäisi mennä, Myllylä sanoo. (HäSa)