Kanta-Häme

Kalastonhoitomaksujen vaje vähentää istutuksia

Kalastonhoitomaksujen rahallinen kertymä näyttää jäävän selvästi tälle vuodelle budjetoidusta määrästä. Lupamaksuista saatu tulokertymä on yli 8,6 miljoonaa euroa, eli 1,6 miljoonaa vähemmän kuin budjetoitu summa.

Rahavaje vaikuttaa Kanta-Hämeessä etenkin osakaskuntiin, jotka huolehtivat yhteisistä vesialueista, kertoo Hämeen Kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Petri Mäkinen.

– Esimerkiksi istutukset vähenevät varmasti, mutta vaikutusta on kaikkeen osakaskuntien toimintaan. Maksujen palautukset menevät vesistöjen hoitoon, eli vaje on pois siitä.

Valtion kalastonhoitomaksujen varojen kertymällä hoidetaan kalatalouden perusrahoitus. Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut.

Kertymän on romahduttanut uudistuksessa alihinnoiteltu kalastonhoitomaksu sekä yli 64-vuotiaiden poistaminen maksajista. Tätä mieltä on vajeesta tiedottanut Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Pekka Vuorinen.

Myös Mäkisen mielestä eläkeläiset olisi pitänyt ottaa mukaan uuteen kalastonhoitomaksuun. Hän muistuttaa silti, että kokonaiskertymä tiedetään vasta vuoden lopussa, vaikka montaa kalastuslupaa ei luultavasti enää loppuvuonna myydä. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic