Kanta-Häme

Kalastuspulmia ratkotaan Kalastajan kuuma linja -palvelussa – "Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan"

Noin 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa enemmän, mutta tiedon puute voi estää harrastusta
Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Kuva: Veera Visapää
Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Arkistokuva: Veera Visapää

Mitä olet aina halunnut tietää kalastuksesta, mutta et ole kehdannut kysyä?

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntijoiden uusi puhelinpalvelu vastaa Etelä-Suomen kalastusharrastajien kysymyksiin torstaina 9.7. kello 15–17. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan moni haluaisi kalastaa enemmän, mutta harrastusta voi estää esimerkiksi tiedon puute.

Osaa voi askarruttaa, miten mato laitetaan koukkuun tai onko vavalla väliä. Osalle kelpaisivat vaikkapa vinkit vetouisteluun tai vertikaalijigaukseen, osa etsii tienoon parasta kalapaikkaa ja osa pohtii, kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa.

Järjestö on avannut kesäksi maksuttoman Kalastajan kuuma linja -palvelun, jossa järjestön kalatalousasiantuntijat ympäri Suomea vastaavat kaikkiin kalastuksen harrastajien ja sellaiseksi haluavien kysymyksiin. Yhteyttä voi ottaa soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä.

Järjestön Etelä-Suomen kalatalousasiantuntija Marcus Wikström vastaa seudun asukkaiden kysymyksiin torstaina 9.7. klo 15–17. Hän kertoo, että järjestön asiantuntijoilta voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös esimerkiksi ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä.

– Haluamme auttaa niin aloittelijoita kuin pro-kalastajiakin. Toivomme, että meihin otetaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Monelle tulee esimerkiksi yllätyksenä, miten mato kannattaa laittaa koukkuun. Toisin kuin usein ajatellaan, koukku pitää jättää näkyviin, jotta kala jää helpommin kiinni siihen. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, ja meiltä saa luotettavan vastauksen, Wikström kannustaa tiedotteessa.

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, eli lähes joka kolmas suomalainen harrastaa jo kalastusta.

Kalastonhoitomaksuja lunastettiin keväällä aiempaa reippaammin, ja myös järjestön teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt suomalaisten kalastusintoa.

Wikström iloitsee siitä, että tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute.

– Noin joka viides kyselyyn vastanneista kertoi kalastamisen esteeksi sen, että ei tiedä, missä hyviä kalapaikkoja olisi. Tietoa kaivataan myös siitä, miten, milloin ja missä ylipäänsä voi kalastaa sekä siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi. Tähän huutoon haluamme vastata.

Kalastajan kuuma linja palvelee Etelä-Suomessa torstaina 9.7. kello 15–17 numerossa 045 1102126 / Marcus Wikström (myös ruotsiksi).