Kanta-Häme

Kalenteri täyttyy lomallakin

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tunnustaa olevansa huono lomailija. Hän kertoo lukevansa kesälläkin joka päivä sähköpostinsa läpi ja seuraavansa uutisvirtaa vähintään netistä.

Puolueen varapuheenjohtajuuden myötä puhelin voi pirahtaa koska vain, ja medialle on aina vastattava.

Se ei kuitenkaan aktiivista poliitikkoa haittaa.

– En ole vetäytyjätyyppiä, enkä ahdistu siitä, että olen lomallakin aina saatavilla. Päinvastoin, tykkään tavata ihmisiä ja kiertää tapahtumissa, Grahn-Laasonen vakuuttaa.

Numerot puhuvat puolestaan. Forssalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja katsoo kalenteriaan ja laskee osallistuvansa kesälomansa aikana ainakin 46 hämäläiseen kesätapahtumaan. Joukossa on kesäteatteria, toria, markkinoita ja messuja.

– Ei se työltä tunnu, kun usein minulla on perhekin mukana. Olen aina pyörinyt mielelläni siellä, missä ihmiset liikkuvat. Työhöni kuuluu tavata ihmisiä ja mikä olisi sen parempi aika siihen kuin kesä, jolloin kenelläkään ei ole mihinkään kiire, Grahn-Laasonen hymyilee.

Hippaloita ja rompetoreja

Tällä kertaa hän antaa haastattelun Hämeenlinnassa, jonne hänen kolmihenkisen perheensä toi lastenfestivaali Hippalot.

Grahn-Laasonen ihastelee vuoden ja kolmikuisen Sylvia-tyttärensä kanssa Piipa Toivosen Tehtäväkirja-näyttelyä, jossa lapset pääsevät vapaasti koskettelemaan ja tutkimaan teoksia.

Äiti kertoo, että myös kesää on vietetty tällä kertaa lapsen ehdoilla leikkipuistoja ja uimapaikkoja kierrellen.

– Olemme olleet paljon ihan kotosalla ja sukuloimassa. Kävimme myös minilomalla Helsingissä, missä ei ikinä istuntokauden aikana ehdi nähdä mitään. Nyt kävimme ihan turisteina Korkeasaaressa ja Kaivopuiston rannassa, se oli kivaa.

Grahn-Laasonen kertoo rakastavansa vanhoja esineitä, joten tänä kesänä on tullut koluttua myös erilaisia antiikkiliikkeitä, rompetoreja ja kirppareita.

– En kerää mitään tiettyä, mutta pidän kauniista kankaista ja esineistä, joissa näkyvät vuodet. Tähän harrastukseen ei arkena riitä aikaa.

Loma loppuu pian

Vaikka kansanedustajat palaavat Arkadianmäelle vasta syyskuussa, Grahn-Laasonen katsoo kesälomansa loppuvan elokuun alussa.

– Silloin alkavat ministeriryhmän, eduskuntaryhmän ja molempien valiokuntieni kesäkokoukset.

Loma-aika on jäänyt tänä vuonna muutenkin tavanomaista lyhyemmäksi, sillä kansanedustajat säntäsivät kesälaitumille vasta juhannuksen jälkeen minihallitusneuvottelujen päätyttyä. Lisäksi moni osallistui heinäkuun puolivälissä Porin Suomi-areenaan.

Niin myös Grahn-Laasonen.

– Olin Porissa melkein koko viikon. Osallistuin kasaripoliitikkojen lisäksi myös yhteen EU-aiheiseen keskusteluun sekä olin mukana muun muassa yrittäjien tempauksessa.

Hän myöntää saaneensa enemmän vastuuta kuin moni maakunnasta ponnistava ensimmäisen kauden kansanedustaja. Toisaalta se ei ole ihme, sillä eduskunta oli hänelle tuttu paikka, sillä hän työskenteli Alexander Stubbin (kok.) lehdistöavustajana tämän ulkoministerikaudella.

– Se antoi kansanedustajan työlle vauhdikkaan startin. Aika on mennyt todella nopeasti, mutta minusta tuntuu, että olen nyt omassa paikassani ja löytänyt hyvän balanssin kunnallisen, maakunnallisen ja valtakunnallisen vaikuttamisen kesken. Kaikki luottamustoimeni tukevat hyvin toisiaan, Grahn-Laasonen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic