Kanta-Häme

Kalevan Noita haluaa kutsua henkiä - Sini Kaleva on Suomen paras naistaikuri

Kun Sini Kaleva sekoittaa korttipakkaa, hänen sormensa käyvät ja kortit vaihtavat paikkaa niin nopeasti, ettei ajatus pysy perässä.

Vaikka katsoja tietää, että aivan silmien edessä tapahtuu jonkinmoinen huijaus, ei temppu aukea edes toisella katselukerralla.

– Taikuudessa on huijausta yhtä paljon kuin kaikessa muussakin, Sini ”Kalevan Noita” Kaleva naurahtaa, mutta ei paljasta tempun tekniikkaa.

Kaleva sijoittui huhtikuun puolivälissä Kouvolassa järjestetyssä Solmu Mäkelä -taikurikilpailussa kolmanneksi.

Kyseinen, legendaarisen suomalaistaikurin mukaan nimetty kilpailu oli aiemmin virallinen SM-kisa, ja käytännössä kilpailussa ratkottiin taikureiden paremmuus tälläkin kerralla.

Kaleva oli kolmannella sijallaan paras – ja kilpailun ainoa – naistaikuri.

– Eli minä olen Suomen paras naistaikuri, Kaleva virnuilee.

 

 

Kaleva esittää lähitaikuutta, eli temppuja, jotka tehdään aivan katsojien edessä.

Usein joku katsojista saa toimia avustajana. Lähitaikuudessa Kalevaa kiehtoo juuri se, että yleisö pääsee osallistumaan taikuuden tekemiseen.

– Se muuttaa taikuuden luonnetta ja tuo sen paljon konkreettisemmaksi kuin jokin suurieleinen illuusio.

Taikuutta jo lapsena harrastanut ja vuodesta 2009 asti sitä esittänyt Kaleva on luonut itselleen taikurihahmo Kalevan Noidan. Noita sai alkunsa keskiaikaharrastuksesta.

– Mieheni opettaa viikinkimiekkailua. Olin siinä mukana ja huomasin keskiaikamarkkinoita kiertäessä, että viikinkinoitahahmoni toimii todella hyvin myös taikuudessa.

Kalevan taikurihahmoon kuuluvat riimukivet ja tempuissa käytettävien korttien riimukirjoitukset. Koska kaikki parhaat silmänkääntötemput on Kalevan mukaan jo keksitty, hän kehittää useimpien muiden taikureiden tavoin salaisista tekniikoista omat versionsa.

– Yritän kehittää kaikkiin temppuihin ympärille tarinan, jonka luomista noitahahmo auttaa. Taikurit tuntevat samat klassikkotemput, mutta se, miten tempun saa näyttämään omalta jutulta, voi olla todella tarkkaan varjeltu salaisuus.

Toisin kuin oikealla keskiajalla, Kalevan Noitaa ei ole ainakaan vielä poltettu markkinoilla roviolla.

– Ehkä sekin on vielä joskus edessä!

Solmu Mäkelän kilpailu oli tänä vuonna avoinna myös ulkomaalaisille taikureille, ja kahden vuoden päästä kisan yhteydessä ratkotaan myös taikuuden Pohjoismaiden mestaruus.

Siihen mennessä Kaleva aikoo panna korttipakan kokonaan uusiksi.

– Haaveissa on tehdä todella noitamaista taikuutta. Haluan kutsua henkiä paikalle tai loihtia esiin aivan mahdottomia esineitä.

Kaleva sanoo, että hänen taikuutensa ei ole välttämättä ainutlaatuista teknisesti. Hänen esityksessään tärkeässä roolissa on oikean tunnelman luominen esiintymishahmolla, rekvisiitalla ja musiikilla.

– Minulla ei ole Chris Angelin tai David Copperfield tyylisiä esikuvia. Esiintymistaito ja tunnelman luominen on kiehtovampaa kuin Vapaudenpatsaan kadottaminen.

Suomalaistaikurit ovat Kalevan mukaan teknisesti taitavia, mutta se ei riitä vaikuttavan elämyksen luomiseksi.

– Tavoitteeni onkin tuoda esille, että taianomaisen ilmapiirin luominen vaatii muutakin kuin tekniikkaa. Varsinkin nuoremmat taikurit voivat olla teknisesti hyviä, mutta tunnelma ja kokonaisuus on puutteellinen. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic