Kanta-Häme

Kallo auki ja kadulle

Mikäli törmäät torstaina kaupungilla laumaan verisiä ja kalpeita raatoja, älä hätäänny. Olet osunut zombiekulkeen reitille. He saattavat näyttää pelottavilta, mutta eivät oikeasti syö vastaantulijoiden aivoja. Tiettävästi.

Ympäri maailman viruksen lailla levinnyt villitys on saapunut Hämeenlinnaan. Kauhuelokuvista ja zombeista innostuneet kokoontuvat torstaina iltakuudelta Turuntien vanhalle hautausmaalle, josta tekoverellä ja suolenpätkillä koristautunut kulkue valuu Palokunnankadulle pelihuone Enterin luokse. Zombiet ovat hidasta sakkia, joten matkassa menee tovi jos toinenkin.

Kulkueen pääzombiena laahustaa tapahtuman järjestäjä Antti Koski. Näky on kuulemma kamala.

– Tekoverellä lutrataan niin paljon kuin suinkin pystyy. Vähän on vielä auki, ovatko suolet sylissä, Koski aprikoi tapahtuman alla.

Ennakkoon zombiekävelyyn on ilmoittautunut puolensataa elävää kuollutta. Zombiekävely ei ota kantaa minkään puolesta tai vastaan eikä siihen osallistuakseen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kysymys on hauskanpidosta ja hieman erilaisesta hengailusta samanmielisten kesken.

– Tämä on niin kuollut kaupunki, että kuolleiden marssi elävöittää katukuvaa, Koski murjaisee.

Niille, jotka kauhukävelystä järkyttyvät, pääzombie lähettää terveisiä jo ennakkoon.

– Lapset näkevät kaupungilla kamalampaa päivittäin. Tai en tiedä, ovatko ne torilla pyörivät ja keskellä päivää puskaan kuseksivat juopot jotenkin vähemmän traumatisoivia, Koski naurahtaa.

Sitä paitsi, kävelyyn ei ole ikärajaa. Lapset ja lemmikitkin saavat osallistua.

Pandemiaa odotellessa

Zombiekävely on lähtöisin Amerikasta, mutta varsinainen elävän kuolleen legenda on tiettävästi saanut alkunsa Haitissa. Uskomusten mukaan sillä on jotain tekemistä voodoo-kulttuurin kanssa.

– Ilmeisesti jotkut rohdot pysäyttävät elintoiminnot mutta eivät tapa. Niitä nauttineita henkilöitä on todettu kuolleiksi ja heidät on haudattu pian, koska ruumiit mätänevät kuumassa nopeasti. Näitä kuolleiksi luultuja on sitten noussut ylös haudoistaan, Koski kertoo.

Wikipedia väittää Haitissa säädetyn vuonna 1835 jopa lain, joka kielsi zombieksi muuttamisen.

Yhdysvalloissa peli- ja kauhuleffakulttuurin suosima zombietarusto on saanut aikaan massahysteriaa. Alkuvuodesta uutisoitiin, miten Kansasin osavaltiossa toimiva ryhmä pitää mahdollisena ihmisten muuttumista zombeiksi viruksesta alkunsa saavan sairauden vuoksi. Ryhmän uutisoitiin aseistautuvan viruksen aiheuttamaa pandemiaa vastaan.

Antti Koski ei tunnusta hörhöytensä saavuttaneen amerikkalaisia mittasuhteita, vaikkakin povaa ihmiskunnalle kauhistuttavaa vitsausta jostain viheliäisestä viruksesta.

– Joku virus iskee, siihen kuolee ihmisiä, mutta tuskin he enää eloon heräävät. (HäSa)

Suomeksi: Zombie on henkiin herätetty ruumis. Se liikkuu kömpelösti, himoitsee aivoja ja syö kaiken elävän minkä saa kiinni.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic