Kanta-Häme

Kalpalinna avaa Kallen rinteen

 
 
Ranskalaiset autot eivät ole ainakaan maineeltaan niitä luotettavimpia, mutta hiihtohissejä patonkimaassa osataan tehdä. Suomen perinteikkäimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuvassa Kalpalinnassa nytkähti hiljattain käyntiin Kallen rinteen hissi peräti pari vuosikymmentä kestäneen hiljaiselon jälkeen. 
 
Hissilinja oli viimeksi toiminnassa joskus 90-luvun puolivälissä, mutta hissilinjan kaksi mutkaa aiheuttivat yhtenään murheita hiihtokeskukselle. Niinpä hissejä ei ole sitten 90-luvun muutamaa satunnaista kokeilua lukuun ottamatta ajettu, ennen kuin nyt.
 
– Asensimme hissiin uuden ohjausjärjestelmän ja laskimme hieman sen nopeutta, niin nyt se vaikuttaa toimivan, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Kalpala.
 
Kiianlinnan puolelle laskeva Kallen rinne on vanhinta ja perinteisintä Kalpalinnaa. Kyseiseen rinteen asennettiin Suomen ensimmäinen hiihtohissi vuonna 1950. Nykyinen hissi ei ole sentään niin vanha, itse asiassa se on pitkän hiljaiselon ansiosta keskuksen ”uusin”.
 
– Nämä laitteet on suunniteltu kestämään Alppien tuulet ja tuiverrukset, mutta oli silti yllätys, miten hyvässä kunnossa se yhä on. Olemme joutuneet korjaamaan vain pari laakeria, Kalpala kertoo.
 
Tällä hetkellä Kalpalinnassa on auki lastenrinne ja Hugon rinne. Mikäli pakkaset kiristyvät ennusteiden mukaan, aletaan keskuksen muita rinteitä lumettaa sunnuntaina ja alkuviikosta.
 
– Nytkin on jo niin hyvin lunta, että viikon sisällä saamme lisää rinteitä auki, Kalpala ennustaa.
 
Kalpalinna on jo kymmenkunta vuotta toiminut hiihtokauden ulkopuolella alamäkipyöräilijöiden keskuksena. Jarmo Kalpalan mukaan kesätoiminta on vuosi vuodelta entistä suuremmassa roolissa.
 
– Kun vuodesta suurin osa on lumetonta, pyöräily piristää toimintaa ja pitää keskuksen hissit käyttökunnossa. Huonoina talvina kuten viime vuonna, pyöräily teki jopa noin puolet liikevaihdosta. (HäSa)