Kanta-Häme

Kalpalinna vaihtoi omistajaa – "Alueesta tulee yli 20 lajin ympärivuotinen extreme-keskus"

Ostajat Petri Ilmarinen ja Ari Laivola aikovat elvyttää Kalpalinnan entiseen loistoonsa ja luoda siitä ympärivuotisen extreme-lajien tapahtumapaikan.
Petri Ilmarinen on toinen Kalpalinnan uusista omistajista. Pitkään alamäessä olleen laskettelukeskuksen liiketoiminta aiotaan luotsata uuteen kukoistukseen. Kuva: Pekka Rautiainen
Petri Ilmarinen on toinen Kalpalinnan uusista omistajista. Pitkään alamäessä olleen laskettelukeskuksen liiketoiminta aiotaan luotsata uuteen kukoistukseen. Kuvat: Pekka Rautiainen

Turengin kupeessa toimiva Kalpalinnan laskettelukeskus on vaihtanut omistajaa.

Uudet omistajat ovat arkkitehti Petri Ilmarinen ja Janakkalan kunnanvaltuutettu, yrittäjä Ari Laivola, jotka ostivat Kalpalinnan liiketoiminnan puoliksi yhtiöidensä kautta.

Kaupat Kalpalan perheen omistuksessa olleesta, jo vuonna 1939 Kiianlinnan nimellä avatun keskuksen liiketoiminnasta ja noin 65 hehtaarin maa-alueesta tehtiin viime perjantaina.

Vielä rekisteröimättömän Kalpalinna oy:n toimitusjohtajaksi ryhtyvän Petri Ilmarisen mukaan Kalpalinnasta tehdään jopa yli 20 extreme- ja ulkoilulajia palveleva valmennus- ja harrastuskeskus.

– Periaatteessa kaikki tarpeellinen on Kalpalinnassa jo olemassa, mutta työtä on paljon tehtävänä. Ideamme on kehittää Kalpalinnasta ympärivuotinen keskus, jossa voi harrastaa monipuolisesti perinteisiä ja uusia kesä- ja talvilajeja.

Uudet omistajat ovat tehneet 10 vuoden päähän tähtäävän liiketoimintasuunnitelman.

– Pyrimme palauttamaan ensin keskuksen nykyiset rinteet käyttöön ja pitämään keskuksen uskottavasti auki. Kun saamme ihmisten luottamuksen, voimme lähteä viemään keskusta eteenpäin.

Tavoitteena Etelä-Suomen parhaat olosuhteet

Suunnitelmien mukaan tulevaisuudessa Kalpalinnassa voi harjoitella ja harrastaa laskettelun ja alamäkipyöräilyn lisäksi erilaisia endurolajeja niin polku- kuin moottoripyörällä, maastojuoksua ja uusia talviurheilumuotoja aina alamäkiluistelusta alkaen.

– Nykylajit ovat menneet jatkuvasti extremen suuntaan, ja Kalpalinnassa on mahdollisuus tarjota niille harjoituspaikat. Aiomme ottaa nuorten sukupolvien lajit haltuun. Toisin kuin monista muista Etelä-Suomen keskuksista, Kalpalinnasta löytyy aina pelottava paikka, Ilmarinen sanoo.

Liiketoimintaa alkaa pyörittää vielä rekisteröimätön Kalpalinna oy.

– Kaikki toiminta tulee perustettavan yhtiön alle, ja olemme varautuneet investointeihin. Esimerkiksi rakennuskanta on jäänyt 1970-1980 -luvuille. Käytännössä yhtiöllä tulee varmasti olemaan erilaisia yhteistyömuotoja, jotta voimme tarjota lajeille Etelä-Suomen parhaat olosuhteet, Ilmarinen sanoo.

Uudet omistajat aikovat muokata myös Kalpalinnan rinneprofiileja.

Talvilajit pääroolissa

Talvilajit pysyvät jatkossakin Kalpalinnassa pääroolissa.

– Lähdemme liikkeelle hissien kunnostuksesta ja katsastuksesta, rinnealueiden muotoilusta sekä turvallisuusjärjestelyjen päivittämisestä. Aluetta muokataan niin, että siitä tulee aloitteleville käyttäjille huomattavasti nykyistä helpompi keskus.

– Meillä on mahdollisuudet esimerkiksi avata ensimmäisenä murtomaahiihtoladut ja pitää latua yllä keväisin viimeisenä tällä seudulla.

Vankan alppihiihtotaustan omaava Ilmarinen sanoo Kalpalinnan elvyttävän myös aikoinaan seudulla hyvin aktiivisen alppihiihdon kilpatoiminnan.

– Otin itse syksyllä vastuun Janakkalan Janan alppijaoston vetäjänä.

Ensimmäisenä hissit kuntoon ja käyttöön

Ilmarinen kertoo, että hiipuneen keskuksen toiminta pyritään saamaan uudelle tolalle jo kuluvan kesän aikana.

– Kesäkuun lopussa keskuksessa järjestetään rallisprint-kilpailut, ja pyöräilijöitä varten avaamme hissit heti, kun saamme Euroopasta uudet osat.

Ilmarinen kertoo käyneensä alustavia keskusteluja seurojen kanssa lajien tarpeista.

– Yhteydenottoja alueen toiminnasta kiinnostuneilta seuroilta toivotaan, jotta tarpeet voidaan huomioida aluesuunnitelmassa ja tekeillä olevassa osayleiskaavassa.

”Sukupolvenvaihdos”

Petri Ilmarinen on aikaisemmin ollut suunnittelemassa useita Hämeenlinnan keskeisiä liikuntarakennuksia. Laivola on pitkän linjan maansiirtoyrittäjä.

– Erikoisosaamistemme yhdistelmä on suuresti avuksi.

Kalpalinnassa on vuosikymmenien saatossa tehty paljon maa-ainesten siirtoa rinteitä muovatessa, mutta maata on myös viety pois alueelta. Ilmarinen vakuuttaa, että Kalpalinnasta ei tule uudessa omistuksessa hiekkakuoppaa.

– Kalpalinnassa tehtävä työ on pitkälti maaston muotoilua ja siivoamista. Me emme vie alueelta mitään pois, ennemminkin pyrimme korjaamaan maastoa maantäyttöratkaisuilla.

Petri Ilmarinen kertoo entisten ja uusien omistajien käyneen pitkään keskusteluja ennen kaupan toteutumista.

– Edustamme kaikki vanhoja janakkalalaisia sukuja, ja olemme Laivolan kanssa olleet Kalpalinnan kanssa tekemisissä kymmeniä vuosia. Näen kaupan jonkinlaisen sukupolvenmuutoksena. HäSa

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic