Kanta-Häme

Kalpalinnassa käärittiin hihat – Tulossa rinneremonttia ja asuntoja

Osa Kalpalinnan rinteistä ja ravintolarakennus kunnostetaan jo tulevalle kaudelle.
Vaikka tuoreiden omistajien suunnitelmia ei voi haukkua vaatimattomiksi, huomioivat he myös pienempiä toiveita. Niin lähelle kuin kaukaa tulleille halutaan tarjota myös perinteisiä juttuja. Omistajille on esitetty toive esimerkiksi kuntorappusista ja sauvakävelymäestä. Kuvassa Ari Laivola (vasemmalla), Julle Laivola ja Petri Ilmarinen. Kuva: Riku Hasari
Vaikka tuoreiden omistajien suunnitelmia ei voi haukkua vaatimattomiksi, huomioivat he myös pienempiä toiveita. Niin lähelle kuin kaukaa tulleille halutaan tarjota myös perinteisiä juttuja. Omistajille on esitetty toive esimerkiksi kuntorappusista ja sauvakävelymäestä. Kuvassa Ari Laivola (vasemmalla), Julle Laivola ja Petri Ilmarinen. Kuva: Riku Hasari

Kalpalinnan uudet omistajat yrittäjä, kunnanvaltuutettu Ari Laivola ja arkkitehti Petri Ilmarinen eivät ole jääneet laakereilleen lepäämään, vaan ovat laittaneet tuulemaan. Kaksikko lupailee muutoksia jo tulevalle talvikaudelle.

– Tarkoitus on saada vanhalta puolelta Hugo- ja Kilparinne toimimaan jo alkusyksystä. Näiden jälkeen siirrymme Turisti- ja Superrinteeseen, Laivola kertoo.

Myös vanha ravintola pyritään elvyttämään käyttöön vielä tälle vuodelle.

– Heti kun saamme luvat kuntoon, niin täällä alkavat raivaustyöt. Ryteiköt poistetaan ja rinnealueiden takaosien puustoa harvennetaan, Laivola jatkaa.

Oppia Keski-Euroopan ja Suomen hiihtokeskuksista

Ilmarinen korostaa, että etusijalla on saada kaikki asiat sellaiseen jamaan, että keskus läpäisee turvallisuusvaatimukset ja -määräykset.

– Teemme asioita hallitusti ja sovitusti. Tulemme myös itse valvoviksi silmiksi paikalle, sillä meidän kummankin sukujen yritysten Janakkalan toiminnot siirtyvät tänne Kalpalinnaan.

Ilmarinen on kiertänyt hiihtokeskuksia niin Suomessa kuin maailmalla myös sitä silmällä pitäen, mitä asioita omassa talviurheilukeskuksessa tulisi huomioida.

Joissakin Keski-Euroopan alppikeskuksissa on runsaasti kävijöitä myös kesäisin ja esimerkiksi Levillä ja Rukalla hiihtokeskusten ympärille ovat rakentuneet omat ympärivuotiset palvelukeskuksensa.

– Kunta ymmärsi, että haluamme tänne sekarakentamista. Aiomme rakentaa tänne sekä pysyvää asumista että vapaa-ajanasuntoja hajasijoittamalla ne alueelle ympäristön ja maaston ehdoilla, Ilmarinen raottaa pitkän tähtäimen suunnitelmia.

– Emme kilpaile kunnan kanssa. Emme myy tontteja, vaan myymme valmiita omakotitaloja ja vapaa-ajanasuntoja, Laivola korostaa.

Keskukseen tulevan tien paikka on muuttumassa kunnan osayleiskaavassa niin, että kulku keskukseen käy Rastilantieltä nykyistä kahvilaa kohti.

– Teemme alueen sisälle kunnon tien ja sillan eri kohtaan. Esimerkiksi tämä vanhan tien alue olisi hyvä käyttää vapaa-ajanasumiseen, Ilmarinen kaavailee.

Sitä montako vapaa-ajan asuntoa tai mökkiä rinteiden kupeisiin mahdollisesti tulee, eivät miehet osaa vielä sanoa.

– Osayleiskaava mahdollistaa rakentamisen. Katsomme kunnan kanssa asemakaavoituksella, miten rakentaminen istuu tänne nätisti ja mikä niiden määrä on, Ilmarinen selventää.

Pitkällisen harkinnan tulos

Uudet omistajat ehtivät kypsytellä Kalpalinnan kauppaa jo vuosia. Ehkä juuri siksi suunnitelmat ovat nyt pitkällä ja hihat olleet käärittyinä kauan.

Ilmarisen mukaan noin puolitoista vuotta sitten Martti ja Jarmo Kalpala pysäyttivät hänet Teboilin nurkilla. Kahvikupin äärellä miehet kysyivät, kiinnostaisiko historiallinen laskettelukeskus edelleen.

Kaupoista sovittiin vuoden vaihteen jälkeen ja nyt puolen vuoden ajan he ovat ehtineet kartoittaa Kalpalinnan tarjoamia mahdollisuuksia.

Kalpalinnan laskettelukeskuksesta aiotaan rakentaa ympärivuotinen extreme- ja ulkoilulajien keskus, jossa voi harrastaa perinteisiä ja uusia kesä- ja talvilajeja. Keskus tähtää lasten tulevaisuuden harrastuskeskukseksi.

Ilmarisen mukaan keskuksessa on tarkoitus huomioida myös ympäristönäkökulmat.

Uudet omistajat ovat etsineet esimerkiksi sähkömoottorikelkkoja henkilökunnan käyttöön ja olleet yhteydessä maasto- ja sähköpolkupyörien maahantuojiin.

Sähkökäyttöisiä välineitä aiotaan ottaa käyttöön sitä mukaan kuin niitä maailmalta löytyy.

Uudet omistajat kehittävät Kalpalinnaa erityisesti lasten ja nuorten tulevaisuuden harrastuskeskukseksi, mutta tarjontaa on kaikenikäisille liikkujille.

Normaalia yrittämistä jalat maassa

Uudet omistajat suhtautuvat Kalpalinna Oy:n tulevaisuuteen rohkean optimistisesti, eivätkä ymmärrä kysymystä siitä, eivätkö suuret suunnitelmat hirvitä.

– Olemme jalat maassa ihmisiä. Laivolat ovat toimineet monta sukupolvea maarakentajina ja lähes kaikki Hämeenlinnan liikuntarakentaminen on isäni ja minun toimestani suunniteltu.

– Tämähän on normaalia yrittämistä, Laivola komppaa.

Ilmarinen laskee, että jos he tekevät työnsä hyvin, niin vuosien mittaan urheilukeskuksen liikevaihdolla maksetaan keskuksen pyörittäminen. Kaikki muu kehittämiseen kuluva raha pitää luoda muulla keinoin.

Miesten uskoa lisää, että he näkevät Kalpalinnan alueessa paljon potentiaalia.

Sijainniltaan erinomaisesta keskuksesta löytyy kolmiulotteisuutta ja korkeuseroja, parhaimmillaan yli sata metriä.

– Tärkeä etuna tässä on myös suhteellisen iso maaomaisuus. Monet Suomen keskuksista toimivat vuokramaalla Tänne pystyy sijoittamaan lajin kuin lajin, Laivola päättää. HÄSA.

Ympärivuotinen harrastuskeskus

Eteläisten ja pohjoisrinteiden väliin on suunnitteilla palvelukeskus, johon kaavaillaan ravintola- ja kahvilapalveluja sekä välinevuokraamoita.

Vuokraamosta voi vuokrata sekä talvi- että kesälajien välineitä kuten maastopyöriä ja sähköpolkupyöriä.

Metsittynyt noin 800 metrin länsirinne otetaan käyttöön.

Freestylerinteen yhteyteen kaavaillaan kilpamitat täyttävää boarder-cross rataa, joka toimii kesäisin maastopyöräilijöiden ratana.

Nykyinen yhdysrinne muokataan aloittelijarinteeksi keskivaikean Hugon rinteen ja ravintolan viereen.

Osa rinteistä toimii off-piste -rinteinä, joihin siirretään vanhat kunnostetut hissit.

Myös näitä harkitaan:

Radat alamäkiluisteluun ja -pyöräilyyn.

Rinteet polku- ja moottoripyörien endurolajeille ja BMX-polkupyörärata.

Suorituspaikat mm. rallisprint ja endurolajiien kilpailutapahtumiin.

Valaistut ulkoilureitit.

Puolen kilometrin ensilumen latu.

Asfaltoitu reitti rullahiihtoon.

Päivän lehti

26.1.2020