Kanta-Häme

Kalsa keli kutisti kokoontumisajon

Tuhatkuutioisen Aprilia-katuenduron käsittely vaatii osaamista, ainakin jos tavoitteena on hiipiä kävelykadun mitta mahdollisimman hidasta vauhtia.

Salosta Hämeenlinnan moottoripyöräilijöiden järjestämään kokoontumisajoon lauantaina saapunut Joonas Toivonen voitti hidasajokilpailun ajalla 57,4 sekuntia. Vasta edelliskesänä ison moottoripyörän ajoluvan saanut Toivonen, 21, toimi ennen ajokauden alkua, kuten kaikkien motoristien pitäisi ja harjoitti ajotaitojaan ennen liikenteeseen lähtemistä.

– Kävin suljetulla asvalttialueella vähän kääntyilemässä.

Hidasajokilpailussa pärjääminen vaatii Toivosen mukaan motoristilta samanlaista käsittelytaitoa kuin vaikkapa valo-ohjatussa risteyksessä ajaminen.

Värikäs motoristi huomataan

Hämeenlinnan kokoontumisajo oli osa valtakunnallista Huomaa motoristi liikenteessä -päivää.

Kaupunkien kaduille ja maanteille palaavat motoristit jäävät varsinkin keväisin helposti muilta tienkäyttäjiltä huomaamatta ja häviävät pienen kokonsa vuoksi autojen peilien kuolleisiin kulmiin tai näkyvyyden katveisiin.

Viime vuonna liikenteessä menehtyi 21 ja loukkaantui 516 moottoripyöräilijää. Kuolleiden määrä vähentyi seitsemällä edellisvuodesta, myös loukkaantumiset vähentyivät. Loukkaantumiseen johtaneista kolareista viidennes tapahtui ajokauden ensimmäisten viikkojen aikana huhti–toukokuussa.

Viimeisimpien tilastojen mukaan motoristi ja vastapuoli ovat likimain yhtä usein syyllisiä kolariin. Joonas Toivosen kokemuksen mukaan autoilijat eivät osaa huomioida moottoripyörän nopeutta varsinkaan pitkillä suorilla tieosuuksilla, vaan kääntyvät helposti eteen risteävältä tieltä.

– Itselläni on kirkkaan värinen pyörä, joten minut on huomattu hyvin, Toivonen kiittelee.

Hämeenlinnaan saapui noin 50 motoristia, joista osa Forssasta ja Lahdesta. Hämpy ry:n puheenjohtajan Mikko Raikkaan mukaan osallistujien määrä oli hienoinen pettymys.

– Toissavuonna samassa tapahtumassa oli useita satoja pyöriä, mutta nyt keli on mikä on. Kylmä sää varmaankin karsi tulijoita, vaikka oikeilla ajovarusteilla pärjäisikin hienosti.

Suomessa on rekisterissä noin 243 000 moottoripyörää. Viime vuoden lopussa rekisteröityjä pyöriä oli 8000 enemmän kuin edellisvuonna. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic