Kanta-Häme

Kalvolan karjalaiset eivät suostu hiipumaan - Yhdistys oli jo lakkautuslistalla

Kun Kalvolan karjalaisten yhdistyksen ydinjoukko on koossa, pitkän pirtinpöydän ääressä ei ole hiljaista hetkeä. Keskustelu polveilee menneistä vaiheista tulevaan eli siihen, että tarkoitus on herättää henkiin parikymmentä vuotta hiljaiseloa viettänyt yhdistys.

– Kalvolan Karjalaiset ry oli vaarassa joutua pois yhdistysrekisteristä. Siitä tuli kimmoke, että eihän tätä sovi päästää loppumaan, kertoo Martti Mäenpää.

Hän on yhdistyksen tuore puheenjohtaja, joka aikoo puhaltaa puhtia toimintaan pohjalaisella tarmolla. Käy nimittäin ilmi, että hän on syntyisin Pohjanmaan Haapavedeltä.

– Olisin toivonut, että puheenjohtajaksi olisi saatu syntyperäinen karjalainen, mutta kun se ei kerta kaikkiaan onnistunut, minä lupauduin hommaan.

Mäenpää on tosin ollut karjalaisten toiminnassa mukana pitkään vaimonsa Annikin siivellä. Vaimo taas on viittä vaille viipurilainen, kuten Mäenpää kuvailee.

– Vaimoni äiti oli kesällä 1944 Viipurissa synnytyslaitoksella, kun Neuvostoliiton suurhyökkäys pakotti evakuoimaan sairaalan. Kaikki naiset kuljetettiin Hämeenlinnaan. Niinpä vaimoni syntyi Hämeenlinnassa, Mäenpää kertoo.

Hän itse taas muutti leskeksi jääneen äitinsä kanssa pikkupoikana Hämeenlinnaan, eli hän on ollut jo vuosikymmeniä hämäläis-karjalaisessa kulttuurikylvyssä.

– Vaimon kanssa meille tulee kesällä täyteen 50 vuotta naimisissa. Meillä oli juhannushäät. 

Mäenpää on työskennellyt linja-autonkuljettajana, ja hän on tehnyt monta matkaa luovutettuun Karjalaan.

– Esimerkiksi vaimoni on käynyt kotiseudullaan Vuokselassa vain kerran, mutta minä olen käynyt siellä monta kertaa, hän sanoo.

Myös yhdistyksen sihteerin Pentti Hiltusen juuret ovat Vuokselassa, mutta hän on syntynyt Lappeenrannassa sodan jälkeen. 

Yhdistyksen iskuryhmä kertoo suunnitelmistaan Kalvolan Kankaisissa Kaija ja Pauli Ryypön mummonmökissä, eli karjalaisen mallin mukaan rakennetussa hirsitalossa. 

Myös sen kalustus henkii Karjalaa, sillä osa huonekaluista on Sakkolasta lähtöisin olevan Kaijan ja Vuokselasta kotoisin olevan Paulin lapsuudenkodeista.

– Lisäksi minä olen varta vasten kerännyt tänne karjalaisia tekstiilejä ja tavaraa, Kaija Ryyppö kertoo.

Hän myös muistaa jokaisen esineen tarinan, vaikka valitteleekin, että asiat olisi pitänyt panna paperille aiemmin.

Kaija Ryyppö on toiminut Kalvolan karjalaisyhdistyksen puheenjohtajana 1980-luvulla, kun toiminta oli vielä vireää. Hän myös toivoo, että nyt päästään uudelleen vauhtiin.

– Toimintaa täytyy suunnitella myös nuorille, hän sanoo.

Lähtölaukaus toiminnalle annetaan kolmen viikon päästä lauantaina, jolloin Kalvolan Karjalaiset ry järjestää Iittalan palotalolla piirakkakurssin. Sinne ovat tervetulleita kaikenikäiset karjalanpiirakan saloista kiinnostuneet.

Kaija Ryyppö on opettanut piirakanteon jälkikasvulleen, leiponut piirakoita päiväkotilasten, koululaisten ja kesäleiriläisten kanssa. 

Myös Martti Mäenpää on saanut opin vaimoltaan, vaikka useimmin hän huolehtii paistamisesta ja vaimo tekee muut työvaiheet.

Kaija Ryypöllä on järjestelyä varten lainassa yhdistyksen valokuva-arkisto. Laatikosta hän kaivaa piirustuksia 1980-luvun puolivälin paikkeilta.

– Vierailin silloin Iittalan ala-asteella kertomassa lapsille evakkomatkastani. He piirsivät kuvia kertomuksen perusteella, ja ne olivat todella hienoja. Ne ovat tallella edelleen, Ryyppö kertoo. HÄSA

Päivän lehti

31.5.2020