Kanta-Häme

Kalvolan kirjastoa sovitellaan hyvinvointikeskukseen

Kalvolan kirjastoa ehdotetaan siirrettäväksi suunnitteilla olevaan Iittalan hyvinvointikeskukseen. Hämeenlinnan Vanhustenasuntosäätiön rakennuttamaan taloon tulee asuntoja sekä palvelukeskus, jonka on määrä toimia kyläläisten yhteisenä olohuoneena.

Kirjasto voisi sijoittua osaksi palvelukeskusta, johon kuuluu lisäksi muun muassa pieni ravintola, palvelupiste, kokous- ja harrastetila, lukutila sekä muutamia liiketiloja.

Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta käsittelee ehdotusta ensimmäisen kerran kokouksessaan ensi viikolla.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä korostaa, että asia on vasta alkutekijöissään. Esimerkiksi suunnitteluryhmä on vielä nimeämättä. Siihen tulee rakennushankkeen suunnittelijoiden lisäksi ainakin elämänlaatupalvelujen, kirjaston ja alueen asukkaiden edustajia.

– Nyt pohditaan, minkälainen tulevaisuuden kirjasto voisi olla ja minkälainen uusi kirjasto saataisiin, jos hyvinvointikeskukseen siirrytään, hän sanoo.

Rimpelän mielestä kuntien tilankäytössä on järkeistämisen varaa. Hämeenlinnassa on onnistuneita esimerkkejä uudenlaisista kirjastoratkaisuista. Hämeenlinnan yhteiskoulun kombikirjasto on yksi tällaisista.

– Asukkaiden yhteisiä olohuoneita tarvitaan jatkossakin, vaikka kirjat ja lehdet sähköistyvät, hän sanoo.

Ei hassumpi ehdotus

Kalvolan kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli uskoo, että kyläläiset saattavat hyvinkin innostua uudesta monitoimikirjastosta.

– Kun ensimmäisiä yleisötilaisuuksia hyvinvointikeskuksesta pidettiin, yleisökommenteissakin ehdotettiin kirjaston sijoittamista sinne, hän sanoo.

Kirjaston näkökulmasta siirto olisi hyvä.

– Jos hyvinvointikeskuksesta halutaan luoda kaikenikäisten kohtaamispaikka, kirjaston olisi hyvä olla siellä, Hämäläinen-Pelli sanoo.

Monille vanhuksille kirjasto on tärkeä paikka, mutta nykyinen sijainti Lasinmäen päällä on maaston takia hiukan vaikeasti tavoitettavissa.

Hämäläinen-Pellin mukaan nykyisen kirjastotalon hyvä puoli on, että se on lähellä koulua ja päiväkotia, joiden kanssa kirjastolla on tiivis yhteistyö.

– Mutta eihän mikään ole Iittalassa kovin kaukana. Uudessa paikassa olisimme kuitenkin vielä keskeisemmällä paikalla kuin nyt. Kyllä lapset sinnekin pääsevät, hän uskoo.

Iittalan monen sukupolven hyvinvointikeskusta suunnitellaan S-marketin viereen keskustan liikenneympyrän tuntumaan.

Keskukseen kuuluu noin 50 asuntoa käsittävä vanhusten vuokra- ja hoiva-asuntojen osuus sekä palvelukeskus, joka toimii hyvinvointikeskuksen sisäänkäyntinä ja iittalalaisten yhteisenä olohuoneena.

Kirjaston muuton ehtona on, että vuokrakulut säilyvät ennallaan ja että nykyiselle kirjastotalolle löytyy järkevää käyttöä. Sitä on kaavailtu naivistikeskuksen käyttöön. (HäSa)

Mainos