Kanta-Häme

Kalvolan kunnantalo tulee myyntiin

Kohtalaisen kokoinen omakotitalo on tulossa myyntiin Iittalan keskustasta, rautatien läheisyydestä.

Monen vuoden soutamisen ja huopaamisen jälkeen Hämeenlinnan kaupunki aikoo luopua Kalvolan entisestä kunnantalosta, jonka huoneistoala on lähes 700 neliötä. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Iittalan taidetalohanke vuokrasi osaa talon tiloista 2011. Sittemmin hanketta vei eteenpäin Taidekeskus Kettuki. Taidetalohake ei edennyt tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

Iittalan hyvinvointikeskuksen sijoituspaikan ratkettua kunnantaloa ei enää tarvitse pitää vaihtoehtona joidenkin toimintojen sijoittamiselle.

Kalvolan jugendhenkisen kunnantalon on suunnitellut Lars Sonck vuonna 1910. Talo rakennettiin Iittalan lasitehtaan johtajan Claes Norstedtin asunnoksi.

Kalvolan kunta osti talon kunnallistaloksi vuonna 1921. Talossa oli myös pankkitoimintaa. Rakennuksen toiminta kunnantalona päättyi asteittain kuntaliitoksen myötä vuosina 2009–2010.

Suojeltu rakennus

Kalvolan kunnantalon tilat ovat kolmessa kerroksessa ja ne on aikoinaan remontoitu toimistotiloiksi. Peruskorjauksia on tehty jonkin verran vuosien varrella.

Alueelle on tehty asemakaavamuutos, jonka mukaan vanha kunnantalo määräaloineen on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Kunnantalo on kaavassa suojeltu rakennus, jota ei saa purkaa. Korjaus- ja muutostyöt on tehtävä niin, että rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy. (HäSa)