Kanta-Häme

Kalvolan metsästysseura haluaa kuunnella maanomistajia ja ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia

Metsästysseura järjesti tärkeimmille yhteistyökumppaneilleen yhteisen tilaisuuden, jossa seura esitteli toimintaansa ja kuunteli maanomistajien toiveita.
Kalvolan metsästysseura järjesti lauantaina Pirttikankaan ampumaradalla Iittalassa maanomistajille avoimen tilaisuuden, jossa se esitteli toimintaansa ja kuunteli maanomistajien toiveita. Paikalle saapui runsaasti väkeä. Kuva: Tomi Vesaharju
Pirttikankaan ampumaradalle Iittalaan saapui lauantaina runsaasti maanomistajia ja metsästyseuran jäseniä. Kuva: Tomi Vesaharju

Kalvolan metsästysseuralla on noin 300 vuokrasopimusta maanomistajien kanssa ja vuokrattua metsästysmaata noin 8000 hehtaaria.

Seuran puheenjohtaja Aapo Cederberg kiittelee maanomistajia, että he vuokraavat maansa ja luovuttavat metsästysoikeudet seuralle. Näin suuren massan hallitsemisessa on myös haasteensa.

Nykyisin vuokrasopimusten päivittämistä vaikeuttavat perikunnat, joista on hankala tavoittaa henkilö, jonka kanssa vuokrasopimukset tehdään. Postikaan ei mene perille vanhojen osoitetietojen takia.

– Velvollisuutemme on huolehtia, että metsästys tapahtuu kaiken taiteen sääntöjen mukaan ja yhteistyö maanomistajien kanssa toimii, Cederberg toteaa.

Kalvolan metsästysseura kutsuikin kaikki maanomistajat yhteiseen tilaisuuteen lauantaina Pirttikankaan ampumaradalle, jossa se esitteli toimintaansa ja kuunteli maanomistajien toiveita.

Paikan päällä oli myös mahdollisuus päivittää vuokrasopimus ja osoitetiedot.

– Maanomistajat ovat keskeisin yhteistyötahomme. Haluamme olla kuunteleva metsästysseura ja ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia. Ehkä aloitamme tällaisen vuosittaisen perinteen. Kerromme, mitä metsästämme ja mitä uutta metsästysrintamalle kuuluu. Samalla seuralle tulee kasvot.

Kalvolan metsästysseuran puheenjohtaja Aapo Cederberg kertoi seuran toiminnasta. Häntä haastatteli Seppo Soittila.

Pääosin yhteistyö maanomistajien kanssa on sujunut hyvässä hengessä. Satunnainen maanomistajien suunnalta kuulunut palaute on liittynyt hirvien ja kauriiden aiheuttamiin metsävahinkoihin, ja että seuralla on heidän mielestään kaatolupia liian vähän. Joskus jonkun mielestä metsästys aiheuttaa häiriötä.

Tälle metsästyskaudelle seura on saanut kaatoluvan 30 hirvelle ja 200 valkohäntäpeuralle. Viime vuonna valkohäntäpeuraluvista seura kaatoi 95 prosenttia ja oli samalla kaatoprosenteissa riistahoitopiirin paras seura. Hirviluvista seura käytti kaikki.

– Valkohäntäpeurakannan pitäminen aisoissa on aikamoinen haaste. Kanta on voimistunut runsaasti.

Metsästysseura osallistuu myös suurriistavirka-aputoimintaan, jossa metsästäjä jäljittää koiran avulla kolarissa vahingoittunutta suurriistaa. Valtaosa tapauksista koskee valkohäntäpeurakolareita ja vuosittain hälytystehtäviä tulee seuralle noin satakunta.

– Myös supikoiria on täällä paljon. Metsästäjät käyvät luolakoiran avulla poistamassa asuinrakennusten alle pesiytyneet yksilöt. Joskus metsästäjiä tarvitaan maatiloille hätäteurastuksiin, Cederberg kuvailee maanomistajien ja metsästysseuran välistä yhteistyötä.

Roni ja Leonora Åström sekä Johanna Vuorimies-Åström halusivat maaomistajina tietää Kalvolan metsästysseuran toiminnasta. Leonora on harkinnut aloittavansa metsästysharrastuksen. Perheessä ei kukaan metsästä, joten Leonoran mielestä seuran kaavailema koulutustoiminta kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta lähteä mukaan metsästystoimintaan.

Kalvolan metsästysseura kaipaa lisää nuoria mukaan. Seura aikoo kokeilla koulutustoimintaa, jossa kokenut metsästäjä opastaa uutta tulokasta lajin rutiineihin.

– Yleensä isä tai äiti ottaa lapsensa mukaan metsälle. Voi olla iso kynnys tulla mukaan, jos perheessä ei harrasteta metsästystä.

Vastuullinen metsästys edellyttää lajituntemusta, ampumataitoa, kykyä liikkua luonnossa ja suunnistustaitoa.

– Nämä perustaidot eivät ehkä nykyisin ole itsestään selviä. Seurassamme voi päästä esimerkiksi jänisjahtiin yhdessä metsästäjän ja koiran kanssa. HÄSA.

Ilkka Väisänen odottaa 11-viikkoisesta karkeakarvaisesta mäyräkoirastaan Ellistä itselleen metsätyskaveria valkohäntäpeurajahtiin. Kaksikko kuuluu Kalvolan metsästyseuraan.

Lue myös: Villisikojen tehometsästys jäänyt toistaiseksi tussahdukseksi – Kymmeniä erityislupia vielä jakamatta ja saaliina vasta yksi sika (HÄSA 1.9.2019)

Päivän lehti

18.1.2020