Kanta-Häme

Kamera paljastaa kaaharin

Poliisiautoon sijoitettu nopeusvalvontakamera on osoittautunut erittäin tehokkaaksi tavaksi karsia kaaharit liikenteestä.

– Suuria ylinopeuksia ajaneita on jäänyt kiinni kuluneen alkuvuoden aikana huomattavasti aikaisempaa enemmän, kertoo poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein.

Automaattivalvonnassa ilmi tulleet suuret ylinopeudet (yli 38 km/t) ovat koko maassa enemmän kuin kaksinkertaistuneet tammi-maaliskuussa vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vuoden 2015 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana automaattinen liikennevalvonta paljasti 180 törkeää ylinopeutta, kun viime vuonna vastaava luku oli 79. Samaan aikaan valvonnan määrä on lisääntynyt 52 prosenttia.

– Siirtyminen liikkuvan kaluston käyttöön on ollut perusteltua. Valvonta on ennalta arvaamatonta ja siksi niin tehokasta.

Liikkuvan automaattisen nopeusvalvonnan osuus poliisin ylinopeuksien kameravalvonnasta on nostettu 20 prosenttiin.

– Hämeen poliisilaitoksen alueella on aktiivikäytössä kaksi liikkuvaa kamerayksikköä, toinen Lahdessa ja toinen Hämeenlinnassa, kertoo ylikomisario Jouni Takala.

Liikenneviraston tutkimuksiin perustuen voidaan arvioida, että automaattinen liikennevalvonta säästää vuosittain Suomessa noin 30–40 ihmishenkeä.

– Jos keskinopeudet saadaan yksi kilometri tunnissa alaspäin, kuolemaan johtavat onnettomuudet vähenevät kolme prosenttia.

Moottoritielläkin pystytään valvomaan ajonopeuksia liikkuvalla kalustolla. poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kuitenkin huomauttaa, että 3-moottoritie on Suomen turvallisimpia tieosuuksia.

– Me haemme niitä vaarallisimpia tieosuuksia. Perinteinen valvonta ja moottoritien liikennevirran mukana ajavat partiot noukkivat kyllä räikeät ylinopeudet pois.

Automaattivalvonta tukee perinteistä poliisin nopeusvalvontaa. Myös kiinteitä kameratolppia ollaan lisäämässä väylien varrelle.

– On poliisin ja liikenneviraston yhteinen tahtotila, että tolppia ja kameroita tulee lisää. Ely-keskukset pohtivat parhaillaan paikkoja, kertoo Dennis Pasterstein poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020