Kanta-Häme

Kampaa tyttö, kampaa

Intian eksotiikka puree myös Pohjolassa ja intialaisista elokuvista ammentavat bollywood-tanssit ovat muutamassa vuodessa levinneet pääkaupunkiseudun tanssikouluista muualle maahan, myös Hämeenlinnaan.

– Yleensä tanssiin hurahtavat sellaiset ihmiset, jotka muutenkin kokeilevat erilaisia tansseja, sanoo Vanajaveden opistossa itämaista tanssia ja bollywood-tanssia opettava Satu Nevala.

Pääkaupunkiseudun kouluissa opettava hämeenlinnalaislähtöinen Hanna Mannila taas jakaa ”bollywood-intoilijat” kolmeen ryhmään.

– Ensinnäkin ovat ne, joilla on kontakteja Intiaan tai jotka ovat matkustelleet siellä, hän listaa.

Toisena ovat itämaisen tanssin harrastajat ja kolmantena Satu Nevalan mainitsemat kokeilijat, jotka ovat kiinnostuneet ylipäätään kaiken maailman etnisistä tansseista.

Unelmien prinssi …odottaa

Bollywood-tanssit ovat vielä toistaiseksi aika pienen piirin harrastus, vaikka television tanssiohjelmat ja kykyjenetsintäohjelmat ovat jo väläytelleet ryhmien osaamista suurelle yleisöllekin.

Näyttävät puvut ja kauniit käsiliikkeet vetoavat sekä tanssijoihin että yleisöön.

– Bollywood ilmentää vahvasti eri tunnetiloja kuten iloa, surua, riipaisevia rakkaustarinoita sekä myös huumoria, Satu Nevala sanoo.

Useissa tansseissa kuvataan, miten neidot valmistautuvat kohtaamaan unelmiensa prinssin, mutta toki arkisempiakin aiheita mahtuu mukaan.

Kädet …kertovat tarinaa

Lajia tuntemattomalle huomio kiintyy usein käsiliikkeisiin, ja niillä onkin etenkin klassisessa intialaisessa tanssissa usein täsmällinen merkitys.

Bollywood-tanssissa kädenliikkeet eivät ole Hanna Mannilan mukaan aivan niin säänneltyjä, mutta jos osaa katsoa, kädet kertovat tarinaa.

– Naiset saattavat esimerkiksi laittaa korvakoruja tai kaulakoruja tai kammata hiuksiaan valmistautuessaan tärkeään tapaamiseen, hän kertoo.

Käsillä kuvataan myös vaikkapa sitä, miten kukka aukeaa nupustaan tai miten sydän hakkaa rinnassa.

– Mutta paljon on myös liikkeitä, jotka eivät tarkoita mitään vaan ovat vain abstraktia liikekieltä, hän sanoo.

Ei tarvitse …ymmärtää

Hämeenlinnassa vierailee toukokuussa intialainen showryhmä Bollywood Masala Orchestra. Satu Nevala teroittaisi katseensa juuri shown käsiliikkeisiin sekä tunnetilojen ilmaisuun.

Hanna Mannila arvelee, ettei liikekieltä kannata yrittää liikaa ”ymmärtää”. Riittää, että katselee ja nauttii.

– Videon perusteella vaikuttaa, että tässä on aika paljon rajastanilaisen kansantanssin piirteitä, joka on länsimaiselle yleisölle helppoa sulatella, hän sanoo. (HäSa)

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään tiistaina 29. huhtikuuta. Hämeenlinnan torilla on tanssikoulujen suuri yhteisesiintyminen kello 17.Verkatehtaan Vanaja-salissa esiintyy 8. toukokuuta intialainen Bollywood Masala Orchestra.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic