Kanta-Häme

Kampaamotkin kysyvät asiakkailta henkkareita

Alle 16-vuotias tarvitsee useimmiten huoltajan suostumuksen värjätäkseen hiuksensa.

Käytäntö perustuu lähes kaksi vuotta sitten marraskuussa voimaantulleeseen EU:n kosmetiikka-asetukseen, jonka mukaan kemiallisten hiusvärien ainesosat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita joutuessaan kosketuksiin päänahan kanssa.

Ikäraja ei ole sitova, mutta kuluttajasuojelulain huolellisuusperiaatteen mukaan myös kampaaja on viime kädessä vastuussa tarjoamansa palvelun turvallisuudesta.

Varoitustekstit löytyvät myös marketeissa myytävien kotiväripakkauksien kyljestä.

Valvonta perustuu kampaajan omaantuntoon

Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja Monica Paavilainen sanoo hiusten värjäämisen olevan ikään kuin 2000-luvun permanentti. Sitä tekevät lähes kaikki, ikään katsomatta.

Yhdistys on tiedottanut jäseniään ikärajasäädöksestä, mutta ei systemaattisesti valvo sen noudattamista.

Paavilainen kuitenkin uskoo, että valtaosa sekä kampaajista että kuluttajista ovat tietoisia säädöksestä. Hän kertoo osan kampaamoista värjäävän nuorten hiuksia, mutta ainoastaan vanhempien suostumuksella.

– Esimerkiksi raitoja voidaan tehdä folion avulla, jolloin hiusväri ei ole ihokosketuksessa lainkaan, Paavilainen selittää.

Koulut tiedottavat alan opiskelijoita

Kampaamo Marjassa ikärajasta pidetään tiukasti kiinni. Poikkeuksia ei tehdä, ei, vaikka nuoren huoltaja antaisikin luvan.

– Sillä ei ole merkitystä, sillä vastuu työstä on siitä huolimatta meillä, Elina Kutilainen sanoo.

Kaksi vuotta sitten parturi-kampaajaksi valmistunut Kutilainen kertoo, että opiskeluaikana tulossa olevasta säädöksestä oli puhetta.

Koulussa ohjeistettiin, ettei alle 16-vuotiaan hiuksia kannata värjätä edes vanhempien suostumuksella, sillä osa hiusväriaineista imeytyy pintaverenkiertoon, ja raitojenkin väriaine on huuhdeltaessa kosketuksissa ihon kanssa.

– Paljonhan nuoret varmasti värjäävät hiuksiaan itse kotona. Se on vähän kaksipiippuinen juttu.

Kotivärjäys huoltajan vastuulla

Kauppa ei ole velvollinen tarkistamaan hiusvärejä ostavan kuluttajan ikää. Vähittäiskaupassa myytävien tuotteiden osalta alle 16-vuotiaiden hiustenvärjäämisestä vastaa nuoren huoltaja.

Sokoksen kosmetiikkaosastolla työskentelevää Iina Rantasta ei ole ohjeistettu kysymään papereita hiusväriä ostavilta, nuoren näköisiltä asiakkailta.

– Joskus kyllä katson vähän pidempään, kun kassalle tulee joku hyvin nuoren näköinen. Uskon, etteivät nuoret ole ikärajasta edes aina tietoisia, ja vaikka olisivatkin, ei heitä asia ehkä pahemmin kiinnosta, Rantanen tuumaa.

Linja-autoa keskustassa odotelleet Iina Riikonen, 15, ja Emilia Rantanen, 16, pitävät ikärajaa vähän typeränä.

– Kyllä ne samat kemikaalit hiusväreissä ovat värjääjän iästä riippumatta, Riikonen huomauttaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic