Kanta-Häme

Kampanjointi on poliitikolle kestävyyslaji

– Moro! Ai hyvä, siellä on perjantaiskumppa valmiina.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb huikkaa ohjelmistoyhtiö Ambientian työntekijöille kesken yritysvierailun.

Viikko ennen vaaleja on kyse pitkälti vaalityöstä. Pääministeriys on maakuntavierailuilla sivuroolissa.

Vaaliohjelmat on lueteltu, sopeutustoimet on toistettu jokaisessa haastattelussa ja esiintymisessä, jossa asioita on kysytty.

Enää voi juosta vaalikentillä, vaikka kyselyjen valossa pääministerin kruunua ollaan jatkamassa keskustan Juha Sipilälle. Stubbilta ei kuitenkaan puutu optimismia.

– On olemassa vain yksi vaaligallup, ja se tehdään huhtikuun 19., hän kuittaa.

Stubbin maakuntakierrokset koostuvat yritys- tai kouluvierailuista, mahdollisesta tiedotustilaisuudesta sekä tori- ja kävelykatutapahtumista.

Hämeenlinnan Visamäessä toimiva Ambientia valikoitui yritysvierailun kohteeksi, koska se on maakunnallinen kasvuyritys. Samalla hallituksen puheenjohtajalle Kari Kaartiselle ja toimitusjohtaja Ville Availalle tarjoutui mahdollisuus keskustella kahden kesken yrityksen kasvusta.

Koulutetun työvoiman saatavuus oli it-yhtiön johdolle huolenaihe.

Yritysvierailu jatkui Hämeenlinnan keskustassa kävelykatu Reskalla, jossa odottivat puolueen ehdokkaita Kanta- ja Päijät-Hämeestä.

Oli joukkoon mahtunut myös muutamia aiheesta kiinnostuneitakin. Lehdistötilaisuuden jälkeen alkanut yleisötilaisuus piristi alkupäivän varovaisesti esiintyneen pääministerin.

Miten pääministeripuolueen puheenjohtaja suhtautuu siihen, että julkisuudessa hänen puolueensa on jo tuomittu vähintään kakkossijalle?

Ei ainakaan pessimistisesti. Stubb uskoo, että Hämeen vaalipiirissä puolueella on mahdollisuus neljään edustajaan nykyisen kolmen sijaan.

Neljän ehdokkaan läpi saaminen edellyttäisi yli 25 prosentin kannatusta. Hämeen Sanomien teettämän kyselyn mukaan kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä Hämeessä 17,6 prosenttia.

Myös Helsingin Sanomat arvioi perjantaina, että kokoomukselle kolme paikkaa on työn takana.

– Jokainen ääni täytyy käydä hakemassa. Tällä hetkellä monessa vaalipiirissä roikumme kymmenillä äänillä viimeisessä paikassa. Jos meidän perinteiset kokoomuskannattajat lähtevät uurnille, saamme neljä paikkaa.

Kiertuepäivä Kanta-Hämeessä jatkui Hämeenlinnan jälkeen Forssaan, josta matka puolestaan jatkui Lopen kautta Riihimäelle.

Kampanjakiertue sai perjantaina antaa tietä muun muassa presidentin esittelylle, mitä Stubb kutsui ”arvokkaaksi muodollisuudeksi.”

– Onhan tämä kaikki taas työpaikkahaastattelua. Syksyllä ilmapiiri oli haastava. Ihmiset kyselivät, miksi kokoomus teki näin ja noin. Nyt kyynisyys on väistynyt, Stubb toteaa.

Tuttu valkoinen hymy kuitenkin vilahtaa juuri ennen kuin hän astuu väkijoukon eteen Reskalle.

– Kampanjointi on kestävyyslaji. Katsotaan, kuka jaksaa. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020