Kanta-Häme

Kamux aikoo koko Euroopan suurimmaksi

Kamux aikoo nyt listautua Helsingin pörssin päälistalle. Yhtiö julkaisi tiistaina suunnitelman listautumisannista ja vanhojen osakkaiden osakemyynnistä.

Hämeenlinnalaisen autokauppaketjun piti listautua pörssiin jo vuosi sitten. Listautuminen kuitenkin keskeytettiin, kun selvisi, että joissakin yhtiön autoliikkeissä oli annettu työntekijöille polttoainetta palkkana.

Kamuxin suunnitelma listautumisesta on samankaltainen kuin vuosi sitten. Ankkurisijoittajat ovat kuitenkin sitoutuneet nyt merkitsemään osakkeita 60 miljoonalla eurolla, kun ne sitoutuivat vuosi sitten 30 miljoonan euron osakemerkintään. Kolmen institutionaalisen sijoittajan ehtona on, että Kamuxin markkinahinta ei nouse osakeannissa yli 300 miljoonan euron.

Osakeannissa yhtiölle kerätään 20 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Kamuxin tiedotteessa ilmoitetaan, että pääomat käytetään kasvustrategian ja kansainvälistymisen tukemiseen sekä digitalisaation edistämiseen.

Kamux kertoi listautumistiedotteessaan yhtiön viime aikojen myynnistä ja tuotoista sekä asetti tavoitteita.

– Visiomme on olla johtava käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut vähittäiskaupan ketju Euroopassa, toimitusjohtaja Juha Kalliokoski sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kalliokosken mukaan Kamuxilla on Suomessa käytettyjen autojen kaupassa johtava asema. Hän arvioi, että yritys on Ruotsissa kymmenen suurimman joukossa.

Kamuxin liikevaihto kasvoi viime vuonna 30,6 prosenttia 404,8 miljoonaan euroon. Konserni myi viime vuonna 36 290 autoa, mikä oli runsaat 27 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.

Kamux kertoo, että liikenne- ja viestinministeri Anne Bernerin (kesk.) verosuunnitelmat leikkasivat autokauppaa kuluvan vuoden tammi–maalikuussa. Yhtiön automyynti kasvoi vain 2,7 prosenttia helmikuussa.

Yhtiö julkaisee tiedotteessaan viime vuoden tuloksesta vain konsernin oikaistun liikevoiton, johon on lisätty muun muassa laajentumiseen ja listautumiseen liittyvät kulut. Oikaistu liikevoitto kasvoi viime vuonna 2 miljoonalla 18 miljoonaan euroon.

Kamuxin on perustanut Juha Kalliokoski. Yhtiön kasvua on rahoitettu ottamalla osakkaaksi pääomasijoittaja. Enemmistön Kamuxista omistaa Interan rahasto Intera Fund II. Listautumisessa rahasto myy omistustaan, mutta sitoutuu edelleen jäämään merkittäväksi osakkaaksi.

Yhtiö jättää osakkeita myös omaan omistukseensa. Niitä aiotaan käyttää henkilöstön ja johdon palkitsemiseen.

Kalliokoski perusti Kamuxin Hämeenlinnaan vuonna 2003. Yhdestä automyymälästä yritys on paisunut kansainväliseksi 48 myymälän ketjuksi. Se aikoo vielä kuluvan vuoden toukokuussa avata Suomessa kaksi uutta myymälää.

Kamux laajeni Ruotsiin vuonna 2012 ja Saksaan vuonna 2015. Yrityksellä on tällä hetkellä yhdeksän liikettä Ruotsissa ja kaksi Saksassa. Saksan myymälät ovat Hampurin talousalueella, jossa on Suomen kokoiset automarkkinat.

Yhtiö aikoo jatkaa nopeaa kasvuaan. Sen tavoitteena on vähintään 700 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2019. Liikevoiton tulisi tuolloin olla 4–5 prosenttia liikevaihdosta. Pitkällä aikavälillä liikevoittoprosentin tulisi kohota vähintään 5:een.

– Markkina tarjoaa meille loistavat kasvumahdollisuudet ja näemme, että listautuminen tukisi Kamuxin kasvustrategiaa, Kalliokoski sanoo. häsä

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic