Kanta-Häme

Kamux ampaisee myös Saksaan automarkkinoille

Hämeenlinnalainen Kamux aikoo avata ensi vuonna ensimmäisen Saksan myymälänsä. Liiketoiminnalle aiotaan valita vetäjä vielä tämän vuoden puolella.

– Olemme syksyn hakeneet liiketoiminnalle käynnistäjää. Ensi vuoden puolella avaamme ensimmäisen liikkeemme Saksassa, Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski kertoo.

Saksassa on maailman neljänneksi suurimmat automarkkinat. Kamux ilmoitti jo vuosi sitten, että se ”haistelee” tämän vuoden keväällä Saksan automarkkinoita. Yhtiö tekikin markkinatutkimuksia maan automarkkinoista. Kalliokoski sanoo selvityksien osoittaneen, ettei ole esteitä yhtiön toiminnalle Saksassa.

– Saksaan meneminen vaati kuitenkin enemmän pohjustusta kuin esimerkiksi liiketoiminnan käynnistäminen Ruotsissa.

Saksassa on yli 30 000 autoja myyvää yritystä. Suomen näkökulmasta markkinat ovat valtavat. Autoteollisuuden ja merkkimyyjien asema on vahva.

Pitää olla… rohkeutta

Saksassa merkkiliikkeet myyvät uusien autojen lisäksi vähän käytetyt autot. Vaihtoautoihin keskittyvät yritykset myyvät taas selkeästi merkkiliikkeitä iäkkäämpiä autoja.

– Meille löytyy siitä välistä tilaa. Saksassa on meille uusia menettelyjä ja toimintatapoja. Pitää olla kuitenkin rohkeutta yrittää, Kalliokoski uskoo.

Kamuxilla on jo kokemusta Saksan ostomarkkinoista, sillä yritys on tuonut sieltä Suomeen käytettyjä autoja. Kalliokoski myöntää silti, että myyntimarkkinat ovat eri asia eikä Kamux ole vielä myynyt yhtäkään autoa Saksassa.

Kamux teki tänä vuonna lopullisen läpimurron Ruotsin markkinoille. Yhtiö avasi joulukuun alussa seitsemännen Ruotsin myymälänsä. Viime vuonna yhtiö ”jumppasi” Ruotsin toimintaansa kahdella myymälällä.

– Ajatuksena on, että perustamme myös ensi vuonna viisi uutta liikettä Ruotsiin.

Kamux on perustanut myymälänsä Ruotsin keskikokoisiin, 100 000-200 000 asukkaan, kaupunkeihin. Tukholmassa ja Göteborgissa yhtiöllä ei ole vielä toimintaa.

– Olemme harjoitelleet toimintaa pienemmillä paikkakunnilla. Tukholmassa, jossa myös liiketilat ovat kalliita, toiminta ei ole välttämättä yhtä helppoa.

Ruotsin keskikokoiset kaupungit eivät ole pieniä Kamuxille, jolla on Suomessa myymälöitä hyvinkin pienissä kaupungeissa.

– Autokauppa on meille kannattavaa jo muutaman kymmenen tuhannen asukkaan kaupungissa.

Suunnitelmia… nopeampi kasvu

Kamuxin myynti on kasvanut tänä vuonna hieman suunnitelmia nopeammin. Konsernin liikevaihto kasvaa 40 ja Suomen liikevaihto 30 prosenttia. Yhtiö on perustanut myös Suomeen tänä vuonna viisi uutta liikettä.

Kamux nousi jo toissa vuonna Suomen 500 suurimman yrityksen listalle. Tänä vuonna konsernin liikevaihto on kasvanut yli 200 miljoonan euron.

Yhtiö rakensi viime vuonna uuden pääkonttorin ja automyymälän Hämeenlinnan Tiiriöön. Nopeasti kasvava yritys on joutunut kasvattamaan varsinkin pääkonttorin taloushallintoaan. (HäSa)